Brod sa 76 Rohinja izbjeglica stigao u Indoneziju

Brod koji je prevozio 76 Rohinja muslimana u petak je stigao na sjeverozapad Indonezije, u posljednjem u nizu dolazaka u, kako grupe za ljudska prava očekuju, valu opasnih morskih prelazaka progonjene manjine iz Mijanmara.
Grupa, u kojoj je osmero djece i 25 žena, patila je od raznih stepena mučnine i dehidracije, saopćile su vlasti.

– Oni su se dobrovoljno usidrili u luci i obavijestili su imigracijsku službu i policiju o dolasku – izjavio je Muzakkar A. Gani, zamjenik načelnika Bireuena, oblasti na sjeveroistočnoj obali otoka Sumatra gdje je brod stigao.

Grupe za ljudska prava saopćile su u prošloj sedmici da je brod koji je prevozio 70 Rohinja krenuo iz Mijanmara za Maleziju, ali nije bilo odmah jasno da li je riječ o istom plovilu koje je stiglo danas.

U ovom su mjesecu indonezijski ribari spasili najmanje pet Rohinja kod Sumatre a mediji su javili da se petero udavilo u moru.

Deseci hiljada Rohinja pobjegli su iz Mijanmara morskim putem nakon izbijanja nasilja u zapadnoj saveznoj državi Rakhine u 2012.

Taj egzodus doživio je vrhunac u 2015. kada je oko 25.000 ljudi pobjeglo preko Andamanskog mora u Tajland, Indoneziju i Maleziju, od kojih su se mnogi utopili u nesigurnim i nakrcanim brodicama.

U prošloj je godini, sudeći po grupama za ljudska prava i Ujedinjenim nacijama, oko 700.000 Rohinja napustilo svoje domove i pobjegli su iz Mijanmara u Bangladeš nakon što su napadi Rohinja militanata izazvali vojnu akciju koju su UN i zapadne zemlje nazvali etničkim čišćenjem.

Mijanmar, koji ima budističku većinu, tvrdi da njegove snage vode legitimnu kampanju protiv terorista koji napadaju vladine snage.

Indonezija, koja je najmnogoljudnija muslimanska zemlja svijeta, obično prihvata tražioce azila koji stižu morskim putem ali su njihova prava limitirana i oni mogu provesti godine u izbjegličkim logorima ili pritvorskim centrima, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*