S.Koreja najavila da će suspendovati nuklearne i raketne probe

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je najavu sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una da će odmah suspendovati nuklearne i raketne probe i da će zatvoriti nuklearno postrojenje.

“Sjeverna Koreja se saglasila da će suspendovati sve nuklearne probe i zatvoriti veliko postrojenje. To je veoma dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet. Unaprijed se radujem našem samitu”, naveo je Trump.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine pozdravilo je odluku Sjeverne Koreje da obustavi nuklearne i raketne probe, uz ocjenu da će to pomoći u smirivanju tenzija na Korejskom poluotoku i unaprijediti denuklearizaciju.

“Kineska strana vjeruje da će odluka Sjeverne Koreje smiriti situaciju na poluotoku i Kina to pozdravlja”, navodi se u saopćenju.

Južna Koreja saopćila je danas da kako odluka Sjeverne Koreje da obustavi testiranje balističkih raketa dugog dometa i zatvori poligone za nuklearne probe “značajan napredak” ka denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Kako navode južnokorejski zvaničnici, odluka Sjeverne Koreje pojačava izglede za uspješne pregovore Seula, Pjongjanga i Washingtona.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini izjavila je u subotu da je sjevernokorejska objava prekida nuklearnih proba pozitivan korak i pozvala je na “nepovratnu denuklearizaciju” te azijske zemlje.

Sjevernokorejski potez je “pozitivan, dugoočekivani korak na putu koji sada vodi do potpune, potvrdive i nepovratne denuklearizacije”, navodi Mogherini u saopćenju za javnost, prenosi Reuters.

Britanija je saopćila u subotu da će sjevernokorejski plan o prekidu nuklearnih proba biti pozitivan korak i kako se nada da je to znak njenih dobrih namjera.

“Dugoročno obavezivanje Kim Džong Una da prekine sve nuklearne probe i lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila bit će pozitivan korak. Nadamo se da to ukazuje na napore da pregovara s dobrim namjerama”, navodi britanska vlada u saopćenju i nastavlja da ostaju predani saradnji s međunarodnim partnerima na ostvarenju cilja potpune, potvrdive i nepovratne denuklearizacije Korejskog poluotoka te da se to učini mirnim sredstvima, prenosi Reuters.

Sjevernokorejski državni mediji ranije su javili da će Pjongjang odmah obustaviti nuklearne i raketne probe, te da će zatvoriti atomsko postrojenje kako bi podstakla ekonomski rast i mir na Korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja se priprema za samite sa južnokorejskim predsjednikom Mun Đaeinom naredne sedmice i Trumpom krajem maja ili početkom juna.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*