Protest na granici Gaze i Izraela: Ubijena četiri Palestinca

Izraelski vojnici otvorili su vatru preko granice sa Pojasom Gaze pri čemu su ubijena četiri Palestinca, uključujući 15-godišnjeg dječaka, a ranjeno više od 150 ljudi tokom protesta koji traju četiri sedmice, izjavili su danas palestinski zvaničnici.

Demonstranti su palili automobilske gume i bacali kamenice, te pokušavali da preko granice pošalju zmajeve u bojama palestinske zastave, sa zapaljivim bombama, kako bi zapalili izraelska polja. Izraelski vojnici ispaljivali su bojevu municiju i gumene metke, kako bi ih rastjerali.

Ovo je četvrti masovni protest u okviru demonstracija nazvanih “Marš povratka”.

Specijalni koordinator za bliskoistočni mirovni proces Nikolaj Mladenov pozvao je na istragu ubistva 15-godišnjeg Palestinca, označivši ga sramnim i dodavši da podstiče ljutnju i izaziva nova ubistva.

“Sramno je pucati na djecu” napisao je Mladenov na Tviteru (Twitter) i dodao: “Kako ubijanje djeteta u Gazi danas pomaže miru? Ne pomaže! Djeca moraju biti zaštićena od nasilja, ne izložena, ne ubijena. Ovaj tragičan incident se mora ispitati”.

Palestinci su najavili da će tražiti od Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda da osnuje komisiju za nezavisnu istragu ubistava i ranjavanja Palestinaca za vrijeme protesta na granici.

Palestinski ambasador u Ujedinjenim narodima Rijad Mansur rekao je da će njegov kolega u Ženevi početi taj proces početkom sljedeće sedmice i da će na kraju, kako se nadaju, doći do vanrednog sastanka i odobrenja Vijeća da se, kao je naveo, istraže ti zločini, prenosi AP.

Mansur je izjavio da Palestinci neće prihvatiti istragu koju je najavio Izrael jer ne može biti kredibilna. Mansur smatra da istraga mora biti transprentna i nezavisna, kako je ranije zatražio generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš.

Prema podacima palestinskih službi, u demonstracijama koje su počele krajem marta poginula su 32 Palestinca, a više od 1.600 ih je ranjeno.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*