Veliki protest u Banjoj Luci: Građani traže “pravdu za Davida”

Građani Banje Luke, ali i drugih krajeva Bosne i Hercegovine, okupit će se večeras u 18 sati na Trgu Krajine u Banjoj Luci kako bi još jednom zatražili otkrivanje istine u slučaju, prema nalazima patologa, nasilne smrti mladića Davida Dragičevića.

Pretpostavlja se da će današnje okupljanje biti mnogo masovnije nego dosadašnja, a u Banju Luku bi trebalo da dođu i građani iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

I iz Sarajeva će doći građani koji će zatražiti pravdu za Davida, a među njima će biti i otac ubijenog Dženana Memića, koji također traži pravdu za svog sina, koji je stradao pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Najavljeno je da će i iz drugih dijelova Federacije BiH u Banju Luku otputovati građani koji će se solidalizirati sa Banjalučanima i Davidovim roditeljima.

“Ovo više nije samo skup građana Banje Luke. Ideja koju je pokrenula naša porodica, da svi mirno okupljeni ukažu na nepravdu, dobila je podršku i iz drugih gradova, te je najavljen i dolazak građana iz Federacije BiH, a podrška svakodnevno stiže i iz dijaspore”, najavio je Davor Dragičević, otac stradalog Davida.

Građani traže pronalaženje ubica
Zahtjevi građana su vrlo jasni, pronalaženje Davidovih ubica i njihovo kažnjavanje, izmjene u zakonima koji omogućavaju da ubice slobodno hodaju, te sankcioniranje svih onih koji su do sada opstruirali slučaj nerazjašnjenog stradanja Davida Dragičevića i kažnjavanje za, u najmanju ruku, nekorektno obavljanje svojih dužnosti za koje su plaćeni.

Građani su nezadovoljni načinom na koji je vođena istraga, sumnjaju u iskrenost tima koji ju je prvobitno vodio, pa je, nakon pritiska javnosti, formiran i drugi tim, koji je ponovio proceduru. Sve je došlo i do predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je, kao otac i djed, obećao da će se zauzeti da slučaj bude što hitnije riješen.

MUP je međutim, kako navode Davidovi roditelji i mnogi koji su upoznati sa slučajem, nastavio po starom, nastojeći što brže sve privesti kraju, odbijajući dokaze koji nagovještavaju da je “nesretan slučaj” ustvari ubistvo.

“Nema stajanja, idemo do kraja. Nadam se da je, nakon što je slučaj preuzeo novi tim, sve bliže dan kad ćemo se okupiti velikog srca i kad ćemo napokon moći da zaplačemo”, rekao je otac stradalog Davida Dragičevića, Davor Dragičević, nakon susreta sa Miloradom Dodikom.

Međutim, i poslije susreta sa Miloradom Dodikom pomaka u istrazi nema, pa građani nisu odustali od svakodnevnih okupljanja na kojima traže pravdu, odnosno otkrivanje odgovornih za smrt dvadesetjednogodišnjeg Davida. Svi dosadašnji protesti vodili su prema najvećem od njih, današnjem okupljanju.

“Dođite 21. aprila na Trg, okupimo se. Biće to tematski dan. Ja, Davidova majka, svi ljudi dobre volje. Dođite, skinućemo vrh piramide”, kazao je Davor Dragičević.

Nejasnoće slučaja Davida Dragičevića
David Dragičević nestao je u noći 17. na 18. marta ove godine, nakon čega je počela potraga za njim. Trajala je sve do 24. marta, kada je njegovo tijelo pronađeno u banjalučkoj rijeci Crkveni, pritoci Vrbasa.

U prvom nalazu obdukcije tijela Davida Dragičevića pisalo je da kako je uzrok smrti mladića utapanje, odnosno smrt je okarakterizirana, kao zadesna. Međutim, brojne su kontradiktornosti pratile ovaj izvještaj. Roditelji nisu prihvatili nalaz obdukcije, jer nije objašnjavao brojne povrede kod mladića, a nejasno je bilo i vrijeme smrti.

Zbog toga je, a nakon što su građani, nezadovoljni radom istražnih organa, na ulicama počeli tražiti “pravdu za Davida”, obavljena i druga obdukcija kojom je potvrđeno da je razlog smrti Davida Dragičevića utapanje, ali da je on stradao “nasilnom smrću”. Također, istaknuto je da na tijelu postoje povrede koje potvrđuju da je mladić prije smrti pretučen.

U prvom nalazu obdukcije pisalo je da je smrt nastupila iste noći kada je David nestao, odnosno u noći 17. na 18. mart. Međutim, prema novom nalazu, David je nakon te noći bio živ još najmanje dva ili čak četiri dana, pa se porodica i građani pitaju gdje je mogao biti u vrijeme dok se za njim tragalo u Banjoj Luci i njenoj okolici i kako je uopće na kraju dospio u rijeku Crkvenu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*