Britanska kraljica slavi 92. rođendan

Britanska kraljica Elizabeta Druga, najdugovječnija vladarka u Velikoj Britaniji, danas slavi 92. rođendan, a ankete pokazuju da nikada nije bila popularnija.

Prema rezultatima ankete YouGova, pozitivno mišljenje o Elizabeti Drugoj ima 76 posto Britanaca. Ona je i 329. najbogatija osoba u zemlji s imetkom vrijednim oko 360 miliona funti.

“Njene su noge čvrsto na zemlji, šešir na glavi, torbica na ruci. Prebrodila je mnoge, mnoge oluje”, rekla je glumica Helen Miler (Miller), koja ju je igrala na filmu.
Kraljica Elizabeta je rođena u Londonu 21. aprila 1926. godina. Školovala se u kraljevskoj palati, zajedno s mlađom sestrom Margaret.

Nasljednica prijestola postala je 1936. godine, kada joj je otac preuzeo tron. Kako bi se pripremila za buduću dužnost, počela je da uči o državnoj istoriji, umjetnosti, muzici i jahanju.

Prvi javni nastup imala je u septembru 1940. godine, kada je imala 14 godina.

Veći dio Drugog svjetskog rata provela je zamku Vindzor (Windsor), umjesto u službenoj rezidenciji u Bakingemskoj palati (Buckingham), koju su nacisti žestoko bombardovali.

Udala se 1947. za poručnika Filipa Mountbatena (Philip Mountbatten), člana mornarice s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim porijeklom. Njihovo raskošno vjenčanje u Vestminsterskoj opatiji bilo je simbol početka britanskog poslijeratnog oporavka.

Mlada princeza Elizabeta, već majka princa Čarlsa (Charles) i princeze Ane (Anna), postaje krajica s 25 godina nakon iznenadne očeve smrti 1952. godine. Kao kraljica, rodila je još dvoje djece.

Posljednja decenija 20. vijeka bila je izazovna za britansku kraljicu. Dvorac Vindzor zamalo je izgorio, raspao se ionako turbulentni brak princa Čarlsa i princeze Dajane (Diana), a “narodna princeza” kasnije je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Zbog prvobitnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica i monarhija bile su tada na najnepopularnijoj tački.

S obzirom na narušeno zdravlje 96-godišnjeg princa Filipa, Elizabeta Druga je sve više događanja posljednjih godina morala odrađivati sama.

Kraljevski par je prošle godine proslavio 70. godišnjicu braka.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*