EU pozvala Izrael da se suzdrži od upotrebe ubojite sile

Evropska unija apelovala je danas na izraelsku vojsku da se “suzdrži od upotrebe ubojite sile protiv nenaoružanih demonstranata”, nakon što su u petak četvorica mladih Palestinaca, uključujući i jednog tinejdžera, ubijena u izraelskoj vatri tokom protesta duž granice između pojasa Gaze i Izraela.

U današnjem saopštenju, diplomatska služba EU je pozvala i na punu istragu jučerašnjeg incidenta.

Palestinci su jučer masovno protestovali čevrtog petka zaredom. Proteste protiv blokade Izraela i Egipta i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela predvodi islamski ekstremistički Hamas, koji vlada Gazom.

Od prvih demonstracija 30. marta ubijeno je 39 Palestinaca, njih 32 u samim protestima, dok ih je 1.600 ranjeno u izraelskoj vatri, navode zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Izrael je od samog početka bio izložen međunarodnim kritikama zbog upotrebe bojeve municije, a UN i EU su zatražile hitnu i transparentnu istragu.

Jučerašnja pogibija palestinskog tinejdžera pokrenula je nove reakcije i apele da se istraga povede, dok organizacije za ljudska prava upozoravaju da su izraelski propisi o otvaranju vatre na demonstrante nezakoniti.

Izraelska vojska nije komentarisala pogibiju mladog Muhamada Ajuba. Zdravstveni zvaničnici u Gazi su prvobitno objavili da je imao 15 godina, ali je lokalna organizacija za ljudska prava, pozivajući se na zvanične dokumente, navela da mu je bilo samo 14 godina.

U jučerašnjim protestima je takođe ranjeno više od 700 Palestinaca, preko 150 bojevom municijom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*