U Jasenovcu odata počast žrtvama, HOS-ovci provocirali zastavom “Za dom spremni”

Veliki broj građana Hrvatske prisustvovao je danas komemoraciji na spomeniku Bogdana Bogdanovića “Cvijet” na kojoj je odana počast svim žrtvama ustaškog logora Jasenovca.

Predvođeni premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, u povorci su bili brojni ministri, ali ne i predstavnici jevrejskih, srpskih i antifašističkih organizacija koji su počast žrtvama odali ranije. Oni dolaze odvojeno u znak protesta protiv Vladinog tretmana ustaškog pozdrava “Za dom spremni” i traže od njih da što prije donesu zakon o zabrani korištenju tog pozdrava i ustaških simbola.

Uoči komemoracije dogodio se incident u kojem su se dvojica muškaraca predstavili kao HOS-ovci i raširili su zastavu HOS-a sa ustaškim natpisom “Za dom spremni”.

U današnjoj koloni je bilo samo 200 učesnika među kojima i jedan preživjeli logoraš iz Jasenovca. Komemoracija je počela intoniranjem himne Republike Hrvatske, a potom je održana minuta šutnje za sve stradale logoraše. Potom je pročitano potresno svjedočanstvo preživjele logorašice Marijane Krvarić Amulić u kojoj je opisana sva bol, poniženje i strahota onoga što su žene doživjele u ovom logoru, samo zbog režima.

“7. marta 1942. godine upućeni smo u logor Stara Gradiška. Odluku je donijela policija. Krenuli smo u vagonima za stoku, u jednom žene, u drugom muškarci. Putovali smo poslijepodne i cijelu noć nismo mogli zaspati. (…) Po ko zna koji put voz je stao i neko je počeo vrištati'Jasenovac’. Ustaše su izvlačile naše drugove iz vagona, žicom vezivali jednog za drugog i gurajući ih i tukući potjerali kao krdo stoke u pravcu Jasenovca. Gledali smo za njima i opraštale se od njih. Vjerovale smo da posljednji put vidimo naše drugove, neke od njih i nismo više vidjeli. (…) Do logora smo pješačile dugo, odvedene smo u ženski logor Kulu koja je odavala stravičnu sliku. Osjetile smo pravi smisao riječi tamnica. Činilo se da iz nje nema povratka”, navodi se. između ostalog, u svjedočenju bivše logorašice.

Prisutni su se pomolili za sve žrtve logora, a molitve su predvodili svećenik i imam. Položeni su i vijenci.

Logor Jasenovac bio je najveći sabirni logor i logor smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i kasnije SFRJ. Sabirni logori osnovani su kao mjesta zarobljavanja, prisilnog rada i ubistva velikog broja Srba, Jevreja, Roma i Hrvata (protivnika ustaškog režima). U njemu je stradalo više od 100.000 ljudi, a imena 81.000 su navedena na spomen ploči, od kojih je blizu 20.000 dječijih.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*