Balıkesir, Turska - 29. april 2018: Mještanke sela na obroncima turske planine Kazdaglari od sjemenki voća i ljekovitog bilja prave jedinstven nakit koji privlači sve veću pažnju Turaka i turista ( Anadolu Agency - Hakan Firik )

Nakit od sjemenki i ljekovitog bilja revitalizira drevnu tursku tradiciju

Mještanke sela na obroncima turske planine Kazdaglari od sjemenki voća i ljekovitog bilja prave jedinstven nakit koji privlači sve veću pažnju Turaka i turista, javlja Anadolu Agency (AA).

Sjemenke maslina, breskvi, šljiva i badema prolaze kroz proces jednogodišnjeg sušenja, a spretne ruke seljanki u Erdemitu ih potom u kombinaciji s ljekovitim biljem i sjemenkama pretvaraju u narukvice, lančiće i druge vrste ukrasnog nakita.

Po cijeni od pet do 20 lira (1,25 – 5 dolara) jedinstveni nakit prodaje se u Etnografskoj galeriji u centru Erdemita.

Direktor galerije Mustafa Selim Kudar za AA je kazao da je planina Kazdaglari bogata riznica ljekovitog bilja i da je organski nakit samo jedan od načina na koje lokalno stanovništvo koristi te resurse.

“Supruga i ja radimo na smišljanju kreacija i nakita koje od sjemenki i ljekovitog bilja prave žene u selima. Inspiraciju crpimo iz tradicionalnih turskih nošnji, a svi u lancu proizvodnje zadovoljni su zaradom“, kazao je Kudar.

On je dodao da je nošnja nakida od sjemenki u skladu s drevnom turskom tradicijom koja je nalagala obavezno ukrašavanje djevojaka sjemenkama koje su simbol plodnosti, zdravlja i bogatstva.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*