Broj stradalih u švicarskim Alpama povećan na šest

Četiri skijaša i dva planinara poginuli su u dva odvojena incidenta u švicarskim Alpama nakon što je loše vrijeme zahvatilo regiju Valais u nedjelju.

Skijaši iz Francuske, Italije i Njemačke su bili dio grupe od 14 ljudi koji nisu uspjeli stići do planinske kolibe na nadmorskoj visini iznad 3.000 metara. Policija je saopćila da je jedna osoba umrla zbog pada, dok su tri preminule od hipotermije. Petero preživjelih su u teškom stanju.

Potraga za nestalim planinarima je počela u nedjelju, no, zbog vremena je odgođena. Policija je otkrila da se radi o osobama starim 21 i 22 godine.

Švicarske Alpe su zahvaćene olujama i vjetrovima, a temperature su pale nakon neobično toplog vremena za ovo doba godine. Četrnaest skijaša je krenulo iz odmarališta Dix rutom poznatom kao Serpetine, a njihov cilj je bio da stignu u Vignettes nešto kasnije te večeri.

Nakon što se vrijeme pogoršalo, bili su prisiljeni da noć provedu izvan oblasti Pigne d'Arolla.

Menadžer kolibe u Vignettesu je poslao poziv upomoć u ponedjeljak ujutro nakon što skijaši nisu stigli, a u potragu su krenuli spasioci sa sedam helikoptera. Nažalost, preminulo je ukupno šest osoba.

Ovaj incident se dogodio nakon što je prošlog mjeseca u lavini u švicarskim Alpama poginnulo troje cross-country skijaša. Nesreća se dogodila u regiji Fiescheralp.

Lavina je 2. aprila u francuskim Aplama usmrtila planinskog vodiča i ljekarra Emmanuela Cauchyja.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*