Turisti s Dalekog istoka su “najpoželjniji gosti” i sve više dolaze u BiH

Stanovnici zemalja Dalekog istoka, koje prati glas za jedne od najboljih turista svijeta, sve češće biraju Bosnu i Hercegovinu kao turističku destinaciju, a tome svjedoče popunjeni avioni sa Kinezima, Japancima i Južnokorejancima koji lete ka glavnom gradu BiH.

Istina je, također, da nadležne službe u BiH svake godine bilježe sve veći broj državljana arapskih zemalja, koji pored želje za obilaskom prirodnih ljepota i kulturno historijskih spomenika naše zemlje, dolaze i u potrazi za nekretninama i zemljištem. Tome svjedoči i uvođenje direktnih zračnih linija za Sarajevo, ali i povećana prodaja nekretnina.

Lokalno stanovništvo u BiH po tom pitanju ima podijeljeno mišljenje. Dok jedni vide odličnu priliku za zaradu, drugi su sumnjičavi zbog sezonskog naseljavanja državljana Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Bahreina, Kuvajta na tlo BiH.

Ipak, da Arapi nisu jedini koje sve više privlače ljepote Bosne i Hercegovine i koji koriste avio linije usmjerene ka Sarajevu, govore podaci o povećanom prilivu državljana Kine, Japana, Južne Koreje, ali i Australije i Novog Zelanda, koji našu zemlju biraju kao poželjnu destinaciju, naročito u proljetnom i ljetnom periodu.

Posebnu pažnju ne treba skretati na već stare turiste, koji također bilježe povećan broj dolazaka, iz susjednih zemalja, kao i Njemačke, Turske i Italije.

Kineza 200 posto više u odnosu na prošlu godinu

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur u razgovoru za Klix.ba potvrdio je da se bilježi veliki porast u dolasku turista iz azijskih zemalja u Sarajevo.

“Azijsko tržište i sve što se veže za njih je pozitivno za turizam. To je najpokretljiviji narod, koji puno putuje i troši.”

Muzur kaže da je u prva tri mjeseca 2018. godine zabilježen porast od čak 200 posto u dolasku kineskih turista, a da je porastao i broj dolazaka turista iz Japana.

“U prva tri mjeseca prošle godine smo imali blizu 1.000 turista iz Kine, a sada imamo više od 2.000. Iz Japana imamo duplo veći dolazak u odnosu na prethodnu godinu, s tim da je kod Japana bila manja osnovica, prošle godine oko 500, a sada više od 1000. Turisti iz Južne Koreje su zadržali prošlogodišnji trend.”

Prvi čovjek Turističke zajednice KS ističe da će u ljetnom periodu brojke biti još izraženije s obzirom da je fokus putovanja azijskih turista u ljetnom periodu. Muzur smatra da će se govoriti o hiljadama turista nakon prvih šest mjeseci 2018. godine.

Turisti iz navedenih zemalja, koji najčešće dolaze u velikim grupama, u svijetu važe za jedne od najboljih s obzirom da ne štede kada su u pitanju smještaj, restorani, suveniri, izleti i ostali turistički sadržaji. S druge strane, ne zadržavaju se duže od nekoliko dana, a često im je cilj vidjeti što više znamenitosti, pa s toga često prave turističke ture po mjestima u BiH, ali i regionu.

Da je turističkim radnicima svijeta cilj privući klijentelu iz zemalja Dalekog Istoka dovoljno govori činjenica da su kineski turisti samo prošle godine najviše potrošili u svijetu, čak 258 milijardi američkih dolara ili pet posto više nego 2016. godine.

Sarajevo ima bolji prosjek noćenja nego veći gradovi regiona

“Na broj noćenja utječe cijela klima u našem regionu, koji se okrenuo azijskom tržištu, pa se prave regionalne ture po Balkanu. U prva tri mjeseca ove godine imamo preko 2.600 noćenja, a prošle godine u istom periodu imali smo 1.290.”

Muzur naglašava da Sarajevo sada bilježi 2,3 posto noćenja po dolasku, a da je prije bilo 1,8 posto.

Sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu kažu da sa pravom mogu najaviti obaranje brojnih rekorda ove godine, te da primjećuju povećan broj turista iz zemalja Dalekog Istoka.

“Letove iz zaljevskih zemalja koriste i brojni putnici iz zemalja Dalekog Istoka te drugih dalekih destinacija, koji presjedaju u zaljevskim zemljama na putu ka BiH, odnosno povratku iz naše zemlje”, izjavila je za Klix.ba Sanja Bagarić, glasogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Aerodrom u Sarajevu bilježi rast od blizu 20 posto u prvom kvartalu ove godine, a ovo bi mogla biti i godina kada se očekuje prvi milioniti putnik.

Većina avio kompanija tokom ljetne sezone povećava broj letova ili uvodi veće tipove aviona sa više sjedišta.

Bosnu i Hercegovinu prošle godine je posjetilo više od milion turista, a da nastavlja pozitivno rasti na listi turističkih destinacija govori sljedeći podatak iz Turističke zajednice KS – glavni grad BiH su u prva tri mjeseca ove godine posjetili turisti iz čak 138 zemalja svijeta.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*