Blagaj: Održana manifestacija “Dani mevluda i zikra”

Na vrelu Bune u Blagaju održana je tradicionalna centralna manifestacija ovogodišnjih “Dana mevluda i zikra”, poznatija kao derviški mevlud. I ove, kao i prethodnih godina, blagajsku Tekiju, jedno od dovišta muslimana, posjetilo je više hiljada vjernika iz svih krajeva naše zemlje i svijeta.

Tradicionalni mevlud, prema kalendaru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, organizira se svake druge subote u maju. Ova tradicija u posljednja četiri desetljeća postala je međunarodno značajna manifestacija koja okuplja oko 30.000 vjernika iz Bosne i Hercegovine i raznih krajeva svijeta.

Sa današnje manifestacije, poslane su poruke zajedništva, te apelirano na otvorenost jednih prema drugima. Prensene su i važne poruke iz muslimanske svete knjige, Kur'ana.

Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta na Tekiji u Blagaju održala se sve do 1925. godine, kada je preminuo njen posljednji šejh. Tekija je od tada, predstavljala samo turističku atrakciju. Međutim, tradicija blagajskog mevluda, kolokvijalno poznatog kao derviški mevlud, obnovljena je 1975. godine i iz godine i u godinu ovaj mevlud posjećuje sve veći broj ljudi.

Okupljanje muslimana u Blagaju je, nakon Ajvatovice, najveće njihovo okupljalište u Bosni i Hercegovini.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*