NATO: Potreban je ˝vojni dogovor˝ protiv islamske države koja prijeti zapadu

“Teroristi” Islamske države su “okrutno protiv zapada”, naglasio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, ocijenivši “da je potreban vojni odgovor da bi se pobijedila ova organizacija”.

– Sve saveznice su odlučne i ujedinjene protiv terorizma – rekao je Rasmussen u govoru koji je održao u Briselu na poziv instituta Carnegie Europe.

– Ova grupa (…) odbacuje naša slobodna društva. Oni su okrutno i zlobno anti-zapadni. Oni žele da u svakoj prilici napadnu naše vrijednosti i nametnu svoju nazadnu viziju svijeta – rekao je on oštro.

– Potreban je vojni odgovor da bi se pobijedila i uništila ova organizacija – izjasnio se Rasmussen na međunarodnoj konferenciji koja se sazvala u Parizu dvadesetak zemalja da bi se odredila uloga svake u međunarodnoj koaliciji, na traženje Washingtona, koji se bori od početka augusta s ovom krajnje okrutnom organizacijom zračnim napadima u Iraku.

– Na liniji fronta smo s novom bitkom između tolerancije i fanatizma, demokratije i totalitarizma, otvorenog i zatvorenog društva – ocijenio je on.

Rasmussen, koji treba napustiti svoje funkcije krajem mjeseca, dalje je opisao “novo doba nemira i revizionizma”, također i zbog agresivnog odnosa Rusije na istoku Evrope.

Moskva je “pregazila sva pravila i obaveze koji su garantirali mir u Evropi i šire od kraja Hladnog rata”, osudio je on.

– Šema je očigledna. Od Moldavije do Gruzije, i sada u Ukrajini, Rusija je upotrijebila ekonomski pritisak i vojne akcije kako bi stvorila nestabilnost. Da bi proizvela sukobe i umanjila nezavisnost svojih susjeda – izjavio je on.

– Moramo ostati jaki i ujedinjeni da bi odbranili našu slobodu zahvaljujući kolektivnoj odbrani – između saveznica, osnovni princip NATO-a koji želi da sve njegove članice odgovore ako jedna od njih bude napadnuta, dodao je on.

– Svijet je decenijama imao koristi od tolerantnog međunarodnog poretka, obuhvatajući tržišnu ekonomiju i demokratiju. Ovim vrijednostima je danas zaprijećeno zbog tiranskih sila – upozorio je glavni tajnik NATO-a. “Sloboda, mir i demokratija nisu odobreni”, ocijenio je on.

Bivši norveški premijer Jens Stoltenberg će zamijeniti Rasmussena na mjestu glavnog tajnika NATO-a od 1. oktobra.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*