5af9b727-0834-4b3c-902a-43cf0a0a0a7e-palestina-700x402

Reakcije iz cijelog svijeta: U masakru ubijena 52 Palestinca, 2400 ranjenih

Najmanje su 52 Palestinca ubijena u sukobima duž granice Izraela i Gaze, priopćeno je iz palestinskog Ministarstva zdravstva. Ozlijeđeno je više od 2400 ljudi, piše CNN.
Europska unija je pozvala sve strane na “najveću moguću suzdržanost”. “Deseci Palestinaca, među njima i djeca, ubijeni su a stotine su ranjene u izraelskoj vatri na masovnim prosvjedima koji još traju na granici u Gazi. Pozivamo sve strane da budu što suzdržanije kako bi se spriječile nove ljudske žrtve”, priopćila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini.

Kuvajt, nestalna članica UN-ova Vijeća sigurnosti, objavio je da kani zatražiti izvanrednu sjednicu tog tijela o događajima u Gazi. “Osuđujemo ovo što se događa. Reagirat ćemo i vidjeti što će Vijeće učiniti. Danas ili sutra zatražit ćemo izvanrednu sjednicu” Vijeća, rekao je novinarima kuvajtski veleposlanik UN-a Mansour al-Otaibi.

Turska je danas ocijenila da Sjedinjene Države nose dio odgovornosti za “pokolj” u Gazi. “Američka administracija je odgovorna za pokolj koliko i Izrael”, rekao je glasnogovornik turske vlade Bekir Bozdag na Twitteru.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na suzdržanost u najnovijem sukobu Izraelaca i Palestinaca zbog preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, izvijestio je dpa. Otvaranje veleposlanstva ne smije biti izgovor za nasilje, rekla je u Berlinu glasnogovornica ministarstva. “Pozivamo sve da na dan kao što je ovaj ne zlorabe pravo na mirno izražavanje mišljenja”, rekla je. Izrael se u svojim zaštitnim mjerama mora voditi načelom proporcionalnosti, dodala je.

Arapska liga osudila je otvaranje veleposlanstva kao “sramotno”. “Sramotno je vidjeti da se neke zemlje pridružuju SAD-u i Jeruzalemu u proslavi premještanja veleposlanstva u okupirani Jeruzalem, u očitom kršenju međunarodnog prava i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je šef Arapske lige Abdul Gheit. “Današnja smrt palestinskih mučenika od ruku izraelskih okupatora zvono je na uzbunu” državama koje zauzimaju “nemoralna i ilegalna stajališta”, dodao je.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad Al Hussein osudio je današnja događanja nazvavši to “šokantnim nasiljem na granici između Izraela i Gaze” te dodao kako bi trebalo prozvati one koji su “odgovorni za stravična kršenja ljudskih prava”. Smatra i da je potrebno osigurati pravdu za sve žrtve.

Palestinske vlasti pozvale su na “hitnu međunarodnu intervenciju” kako bi se zaustavio “strašan pokolj koji čine izraelske okupacijske snage protiv Palestinaca”, izjavio je glasnogovornik vlade Youssef Mahmoud

SAD je danas službeno otvorio novo veleposlanstvo u Jeruzalemu, priznajući tako taj grad za izraelsku prijestolnicu. Palestinci zbog tog čina masovno prosvjeduju na granici s Izraelom, a izraelska vojska odgovorila je otvorivši vatru na njih.

Otvaranjem veleposlanstva se ostvarilo najspornije vanjskopolitičko obećanje predsjednika Donalda Trumpa, unatoč međunarodnom protivljenju i palestinskom gnjevu. Na svečanosti otvaranja veleposlanstva, izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je Trumpu “na hrabrosti da ispuni svoja obećanja”.

“Ovo je velik dan. Velik dan za Jeruzalem. Velik dan za državu Izrael. Dan koji će biti upisan u naše nacionalno sjećanje budućih naraštaja”, rekao je Netanyahu. “U Jeruzalemu smo i ovdje smo da bi tu i ostali”, dodao je. Netanyahu je završio govor nazivajući Jeruzalem “vječnom i nedjeljivom izraelskom prijestolnicom”.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*