5698bee2-bebc-4121-8d0d-5f320a0a0a80-km-novac-km-kli-700x402

Na računu UIO blokirano 97 miliona KM

Porparol UIO Ratko Kovačević izjavio je Srni da je taj novac prikupljen od 1. februara do kraja aprila.

“Tih 97 miliona KM su sredstva posebne putarine koja se naplaćuje u iznosu od 0,25 KM po litru derivata koji se proda na tržištu BiH. Taj novac će biti na tom posebnom podračunu sve dok Upravni odbor /UO/ UIO ne donese posebnu odluku o koeficijentima za raspodjelu tih sredstava korisnicima, a to su Republika Srpska, Federacija BiH /FBiH/ i Brčko distrikt. Onda kada UO UIO usvoji tu odluku i dostavi je UIO na izvršenje UIO će taj novac rasporediti korisnicima”, rekao je Kovačević.

Prema dosadašnjoj raspodjeli, 90 odsto novca od putarina je do usvajanja Zakona o akcizama u decembru prošle godine dijeljeno na sljedeći način: 59 odsto FBiH, 39 odsto Republici Srpskoj i dva odsto Brčko distriktu.

Problem je nastao kada su iz FBiH počeli da tvrde da im umjesto dosadašnjih 59 pripada čak 64 odsto.

Iz kabineta ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, koji je i predsjedavajući UO UIO, saopšteno je da će milioni biti zamrznuti sve dok entitetski ministri finansija ne postignu saglasnost o raspodjeli tog novca.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija ranije je izjavio da novac može dijeljen samo prema već utvrđenim pravilima.

“Ne postoji nikakva osnova za mijenjanje. Mi ni tada nismo imali saglasnost o tome. Smatramo da treba da im pripadne manje. Izgradnja auto-puta je jedinstven sistem u BiH, a nikako entitetski, jer onda bi gradili samo entitetske auto-puteve. Ali, naravno, o tome je postignut nivo konsenzusa koji je postignut i treba ga se pridržavati dok se ne postigne neki novi”, rekao je Tegeltija.

Vlada FBiH traži povećanje njihovog procenta od raspodjele sredstava jer smatraju da su veći potrošač goriva od Republike Srpske.

Portparol federalnog Ministarstva finansija Ivana Raguž kaže da će ministar finansija Jelka Miličević sutra pogledati pitanja koja joj je Srna proslijedila.

Odgovori nisu stigli ni iz kabineta premijera FBiH Fadila Novalića.

U preduzećima “Auto-putevi Republike Srpske” i “Autoceste FBiH” rekli su da FBiH ucjenama u vezi sa raspodjelom tih sredstava pravi štetu tim preduzećima, odnosno i jednom i drugom entitetu.

Sjednica UO UIO zakazana je za 21. maj.

(RTV7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*