PSBiH: Predstavnički dom o izmjenama zakona o krivičnom postupku i OSA-i

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će po hitnom postupku, na zahtjev Vijeća ministara, razmatrati izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) Bosne i Hercegovine.

Zakon propisuje da nalog za prisluškivanje mora sadržavati vrstu komunikacije koja se namjerava prisluškivati, vrstu informacija, evidencija i dokumenata koji se moraju prikupiti, te ovlaštenja koja će se primijeniti u te svrhe.

Nalog može biti odobren za period do 60 dana. U slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora OSA-e sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana. Odobrene mjere mogu trajati najduže 48 mjeseci.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je pojedine odredbe ovog zakona neustavnim, a odnose se na tajno prikupljanje podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje.

Poslanici će biti upoznati da Kolegij nije postigao saglasnost o zahtjevu poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Fazlića da Predstavnički dom predloži Domu naroda da razmatra po hitnom postupku izmjene Zakona o krivičnom postupku.

Na dnevnom redu današnje sjednice su i izmjene Zakona o krivičnom postupku, koje je predložio poslanik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Nikola Lovrinović.

Bit će razmatran i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kojim se na kvalitetniji i potpuniji način reguliraju pitanja nadležnosti, unutarnje organizacije, poslova i službene saradnje.

Ovim zakonom, SIPA dobija novu organizacijsku jedinicu – Odjel za borbu protiv terorizma.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*