Izetbegović predvodi delegaciju BiH na Samitu EU – Zapadni Balkan

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović predvodi danas u Sofiji delegaciju naše zemlje na Samitu šefova država i vlada zemalja Evropska unija – Zapadni Balkan. Na samitu će formalno biti prihvaćena deklaracija, kojom se potvrđuje evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

U nacrtu deklaracije se ne spominje nijedna država Zapadnog Balkana, ali se potvrđuje nedvosmislena podrška njihovoj evropskoj prespektivi. Pored toga, partneri sa Zapadnog Balkana se obavezuju da slijede evropski put, kao svoj strateški izbor.

Glavna poruka samita bit će povezivanje u području prometne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture, te povezivanje ljudi kroz razmjene u obrazovanju i kulturi.

Jedna od konkretnih inicijativa, kako se očekuje, trebalo bi da bude prijedlog za smanjenje troškova roaminga za zemlje Zapadnog Balkana.

Bugarska, domaćin današnjeg samita, ovaj skup organizira prema takozvanom Gimnih formatu, koji podrazumijeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obilježja zemalja ili regiona.

Albaniju će na samitu predstavljati premijer Edi Rama, Crnu Goru premijer Duško Marović, Srbiju predsjednik Aleksandar Vučić, Kosovo predsjednik Hashim Thaci i Makedoniju premijer Zoran Zaev.

Posljednji samit Evropska unija – Zapadni Balkan održan je u junu 2003. godine u Solunu.

Crnadak na strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovat će danas u Sofiji u Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu, koji organiziraju Svjetski ekonomski forum i Vlada Bugarske u okviru Samita Evropska unija – Zapadni Balkan.

Na skupu će, između ostalog, biti riječi o mogućnostima unapređenja javno-privatnog partnerstva, jačanju investicija u regionu te transportnoj povezanosti.

Cilj skupa je razmjena iskustava i bolja regionalna saradnja, posebno u oblasti regionalne ekonomije.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*