VSTVBiH: Osigurati jednak tretman svih osoba bez diskriminacije

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) pridružuje se naporima na osnaživanju LGBTI osoba, kao i suzbijanju nasilja i njihove diskriminacije, saopćeno je iz te institucije povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, koji se obilježava danas u znak sjećanja na 17.5.1990. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uklonila homoseksualnost s liste Međunarodne klasifikacije bolesti.
Iako je, u proteklom periodu, unapređen zakonodavni okvir, koji treba da postavi temelje za jednak tretman svih osoba bez diskriminacije, pred našim društvom se nalazi dug put do omogućavanja punog uživanja svih prava i sloboda svim osobama, u svim oblastima života, bez diskriminacije po osnovu spola, seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika – navodi se u saopćenju iz VSTV-a BiH.

Kako se, nadalje, navodi, pored ustavnih odredbi, te brojnih međunarodnih dokumenata, koje je ratificirala BiH, VSTVBiH želi skrenuti pažnju i na praksu Evropskog suda za ljudska prava, koja je snažno uticala na stvaranje okvira pravne zaštite LGBTI osoba, te istaknuti da će ulagati napore u cilju unapređenja rada pravosuđa i u toj oblasti, odnosno zalagati se za osiguranje pristupa pravdi za sve osobe, bez diskriminacije.

VSTVBiH će u narednom periodu, putem Projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – druga faza“, kojeg finansira Vlada Švedske, pristupiti realizaciji aktivnosti koje za cilj imaju pružanje podrške ranjivim grupama u ostvarivanju njihovih prava, pristupu pravosuđu i kontaktu sa sudovima.

Projektne aktivnosti u tom domenu će, kako se ističe u saopćenju, biti usmjerene na profesionalizaciju sudskog osoblja i razvijanje ujednačenog nivoa sudskih usluga, pri radu s ranjivim grupama u kontaktu sa sudom, a kroz specijalno kreirane edukacije, posebna pažnja će biti posvećena unapređenju komunikacije i postupanja nosilaca pravosudnih funkcija sa ranjivim grupama, korisnicima sudova.

Također, će se provesti sveobuhvatna analiza o položaju ranjivih grupa u sistemu građanskog i krivičnog pravosuđa, kao i o postojećem stanju ostvarivanja prava ranjivih grupa pred sudovima u BiH, te će se izraditi preporuke za unapređenje tog stanja, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*