Otvorena nova laboratorija za studente Fakulteta elektrotehnike u Tuzli

Studenti Fakulteta elektrotehnike u Tuzli dobit će na korištenje novu laboratoriju za telekomunikacije čija novčana vrijednost prelazi 50 hiljada eura. Investicija će biti dio prekograničnog projekta u kojem bosanskohercegovački univerziteti sarađuju međusobno, ali i sa nekoliko fakulteta u susjednoj Srbiji te, Evropskoj uniji, odnosno Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.
Projekt se zove BENEFIT, a glavni mu je cilj modernizacija studijskih programa iz obasti telekomunikacija na univerzitetima u Tuzli, Sarajevu, Banjaluci, ali i Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani i Klagenfurtu. Studenti u Tuzli danas su doznali o prilikama koje zahvaljujući ovom projektu imaju na Fakultetu elektrotehnike, koji je regionalni koordinator. U projektu imaju i partnere.

“Mi ćemo zajedno sa našom domaćom firmom Bicom Systems formirati zajednički laboratorij u ovoj zgradi u koji ćemo investirati 50.000 eura samo opreme. Bicom je dodao tu još svojih 15.000 KM raznog softvera”, kazao je Nermin Suljanović, profesor Elektotehničkog fakulteta.

Partneri BIT centar i Bicom ravnopravno će učestvovati kreirajući okruženja za praktičnu nastavu iz oblasti prenosa zvuka putem internet protokola i kreiranje VOIP mreža.

“Mi ćemo učestvovati na neki način u razvoju softvera i konkretnih projekata”, dodala je Nerina Bolić, predstavnica kompanije Bicom Systems.

Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli svake godine upiše više od 170 studenata. Prosječno godišnje diplomira 80 od kojih 20 u oblast telekomunikacija. Saradnja s industrijom znači i njihovu priliku za zaposlenje.

“Saradnja sa industrijom je nama povratna veza i ona definira znanja koja traži i industrija i naš zadatak je da se tome prilagodimo. Tako da je ovo izvrsna mogućnost saradnje, a sve u cilju dobijanja što kvalitetnijih studijskih programa”, istaknuo je Aljo Mujčić, profesor Elektrotehničkog fakulteta

Projekt BENEFIT prezentiran je na Fakultetu elektrotehnike simbolično na Međunarodni dan telekomunikacija.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*