5afd97e1-1f44-416e-b640-15440a0a0a7e-klima-bez-dima-700x402

“Klima bez dima” promoviše bh. ugostiteljske prakse bez duhanskog dima

Podrška i promocija ambijenta bez duhanskog dima u ugostiteljskim objektima u BiH cilj je inicijative koju realizira Svjetska banka u BiH u suradnji s Udruženjem Progresivni razvoj organizacija i individua – PROI.
Inicijativa nazvana “Klima bez dima” pokrenuta je u okviru projekta “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u BiH” koji podržava Vlada Švicarske, a pokazuje da ugostiteljski objekti mogu dobro poslovati bez obzira na činjenicu da u tim objektima nije dozvoljeno pušenje.

Današnja prezentacija inicijative upriličena je u Hotelu Central koji je jedan od ugostiteljskih objekata u kojima pušenje nije dozvoljeno. Predstavnici tog hotela kažu da takav koncept rada nije smetnja biznisu, čak se pokazalo i bolje nego su to u početku mislili.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer ispričala je da se Švicarska zalaže i promovira zdrav život, a s tim u vezi u toj državi godinama je zakonom zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima što se nije negativno odrazilo na njihovo poslovanje.

Današnji skup iskorišten je i kao prilika da se ukaže na štetnost duhanskog dima za zdravlje stanovništva, a apelirano je i na podizanje nivoa svijesti u vezi s tim.

“Klima bez dima” objavila je na društvenim mrežama mapu ugostiteljskih objekata u BiH u kojima nije dozvoljeno pušenje, kao i iskustva vlasnika nekih od objekata bez duhanskog dima.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*