Kineska škola pomoću tehnologije za prepoznavanje lica otkriva da li učenici prate nastavu

Jedna škola u Kini je počela koristiti tehnologiju za prepoznavanje lica, čiji je zadatak da prati učenike i otkriva ukoliko ne prate nastavu.
Tri kamere su postavljene iznad table u školi u Hangzhouu u istočnom dijelu Kine, a sistem može prepoznati sedam različitih facijalnih ekspresija, neutralnu, sretnu, tužnu, razočaranu, ljutitu, uplašenu i iznenađenu te na taj način ustanoviti da li su fokusirani na nastavu. Ukoliko to nije slučaj, sistem obavještava nastavnika. Zasad je sistem prisutan u samo jednoj učionici, ali će ga do ljeta dobiti i ostale učionice.

“Ranije sam bio lijen, spavao sam ili čitao druge knjige za vrijeme časova koje nisam volio, ali se sada ne usuđujem to činiti otkako su kamere postavljene u učionici. Osjećam se kao da me konstantno gledaju neke misteriozne oči”, izjavio je jedan od učenika.

Ovaj potez škole je naišao i na kritike, ali direktor vjeruje da će tehnologija podići obrazovne standarde.

“To je isto kao da nastavnici imaju asistente, tako da tehnologija može povećati kvalitet predavanja i učenja. Neki su rekli da se ovim narušava privatnost učenika, no, kamere samo prate njihove pokrete, a ne snimaju aktivnosti u učionici”, kazao je direktor škole.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*