Poslodavci u FBiH traže da učestvuju u procesima donošenja zakona i propisa

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine traži da obavezno bude uključeno u procese donošenja federalnih zakona i drugih propisa čija primjena utiče na poslovnu zajednicu, ekonomiju i privredu.
Da bi to postiglo, Udruženje zahtijeva odgovarajuće izmjene poslovnika Federalne vlade i Parlamenta, Pravila i postupaka za izradu zakona i drugih propisa FBiH te Uredbe o procjeni uticaja propisa FBiH.

Predsjednik i direktor Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović i Mladen Pandurević, na press konferenciji održanoj povodom ove inicijative, izjavili su da je ona već proslijeđena Vladi i Parlamentu i da očekuju pozitivne odgovore budući da je, po njihovim tvrdnjama, potpuno sukladna evropskim i međunarodnim propisima i konvencijama. S inicijatovom su također upoznati i zatražena je podrška Delegacije Evropske unije u BiH, Ureda visokog predstavnika, ambasada u BiH i USAID-a.

Željene izmjene poslovnika Vlade i oba doma Federalnog parlamenta predložene su u vidu amandmana.

Konkretno, od Vlade je zatraženo da prije usvajanja njenog programa rada, pribavi mišljenje reprezentativnih socijalnih partnera u Federaciji BiH.

Od Predstavničkog doma i Doma naroda, Udruženje traži da u njihovim poslovnicima propišu obavezno učešće predstavnika reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata u raspravi (ne i odlučivanju) odgovarajućih parlamentarnih radnih tijela kad je na dnevnom redu zakon bitan za poslodavce, odnosno sindikat.

Poslodavci traže također da se predstavnicima njihovog reprezentativnog udruženja omogući prisustvo na sjednicama oba doma kako bi članove Parlamenta upoznavali sa stavovima o zakonima koji su od posebnog interesa za poslovnu zajednicu.

U inicijativi za izmjenu Pravila i postupaka za izradu zakona i drugih propisa FBiH, Udruženje poslodavaca traži da obrazloženje tih propisa obavezno sadrži mišljenje Ekonomsko-socijalnog vijeća, a ako se propisi posebno odnose na jednog ili, pak, oba socijalna partnera, mišljenje i primjedbe reprezentativnih socijalnih partnera u FBiH, date u postupku konsultacija.

Kad je riječ o Uredbi o procjeni uticaja propisa FBiH, poslodavci traže da njen sastavni dio bude i mišljenje Udruženje poslodavaca, odnosno Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Udruženje je federalnom premijeru Fadilu Novaliću te dopremijerima Vesku Drljači i Jelki Milićević uputilo također zahtjev za formiranje koordinacionog tijela za parafiskalne namete u FBiH.

U zahtjevu je navedeno da veliki broj parafiskalnih nameta, kao nevidljivo opterećenje, negativno utiče na konkurentnost domaće privrede.

Smanjenje i ukidanje parafiskalnih nameta dalo bi povoljnije uvjete za poslovanje bh. privrednika, a samim tim za izgradnju povoljnijeg poslovnog ambijenta, uticalo bi na ubrzanje ekonomskog rasta i razvoja države, smanjenje sive ekonomije, povećanje zaposlenosti i privlačenje stranih investitora, smatra Udruženje poslodavaca u FBiH.

Predloženo koordinaciono tijelo sastajalo bi se dva puta mjesečno, predsjedavajući bi bio iz Federalnog ministarstva finansija, a na dnevnom redu bi bilo razmatranje najviše dva parafiskalna nameta.

Prema inicijativi Udruženja, ovo tijelo bi razmatralo opravdanost ukidanja i smanjenja tih nameta.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*