Katalonija: Tora imenovao novi sastav Vlade

Novi katalonski lider Kvim Tora imenovao je svoj kabinet. U njegovom sastavu su političari koji su ili u zatvoru gdje čekaju suđenje ili u egzilu, što je španska vladajuća stranka proglasila provokacijom.

Tora, koji je tvrdolinijski pristalica katalonske nezavisnosti i blizak saradnik bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, imenovao je svoju vladu dekretom, ali centralna španska vlada može da je blokira.

Analitičari smatraju da Madrid najvjerovatnije neće ukinuti prinudnu upravu nad Katalonijom jer su za ministre imenovani Đordi Turul i Đoze Rul, protiv kojih se vodi sudski proces zbog kampanje za nezavisnost, te Antoni Komin i Luis Puiđi Đordi, koji su u egzilu u Briselu.

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da će čim bude izabrana potpuna i zakonita vlada, opozvati direktnu upravu u Kataloniji.

Tora je u četvrtak položio zakletvu čime je okončano skoro sedam mjeseci političkog zastoja u toj pokrajini.

Portparol Vlade Španije Inigo Mendez de Vigo izjavio je da će sudovi odbaciti imenovanje ministara koja su u pritvoru, s obzirom da su to i ranije činili.

Centralne vlasti u Madridu u sporu su sa Katalonijom otkada je prethodna regionalna vlada u oktobru prošle godine održala ilegalni referendum o otcjepljenju, nakon čega je jednostrano proglasila nezavisnost.

Madrid je nakon toga uveo prinudnu upravu u Kataloniji.

Lideri pronezavisnih pokreta tvrde da Katalonija, koja obezbjeđuje oko petine ukupnog ekonomske proizodnje u Španiji, nepošteno daje previše u budžet zbog čega su pokrenuli kampanju za stvaranje nove republike.

Partije koje podržavaju nezavisnost osvojile su tanku većinu na izborima održanim u decembru i poslije nekoliko neuspjelih pokušaja da imenuju novog lidera Tora je početkom sedmice položio zakletvu za predsjednika.

Tora je radikalni pristalica nezavisnosti Katalonije i blizak saradnik bivšeg lidera Karlesa Pućdemona, koji je u Berlinu gdje čeka odluku o ekstradiciji.

Pućdemon je od Madrida zatražio da ukine prinudnu upravu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*