Vulkan Kilauea i dalje izbacuje lavu i pepeo

Havajski vulkan Kilauea izbacuje lavu nesmanjenom žestinom i prijeti presijecanjem odstupnice, autoputa 137, kojim bi se trebali evakuirati stanovnici priobalnih mjesta, nastavi li se istjecanje lave.

Lava je uništila još četiri kuće, a havajske vlasti pokušavaju osposobiti put koji je lava blokirala 2014. godine.

Havajska nacionalna garda upozorila je stanovnike da su obvezni evakuirati se, ako obje ceste budu blokirane.

Geolozi su tjednima upozoravali da će vruća, svježa lava s vrha vulkana poteći ispod zemljine površine i pojaviti se u području u kojem je starija i hladnija lava već uništila 44 kuće i druge građevine.

“Lava s vrha je stigla”, upozorila je znanstvenica Wendy Stovall te dodala:

“Sve više materijala izlazi iz zemlje i stvorit će rijeke lave koje će teći još mnogo dalje.”

S vrha vulkana Kilauea čuju se snažne eksplozije, a pepeo leti i do 9.000 metara u zrak. Znanstvenici predviđaju seriju eksplozivnih erupcija jednog od najaktivnijih svjetskih vulkana, nakon kojih bi se pepeo i vulkanski smog mogli proširiti preko Velikog otoka, najjužnijeg u havajskom arhipelagu. Ta bi aktivnost mogla biti vrlo opasna za avione, ako se pepeo raširi na njihove rute, s obzirom na to da se oblak pepela diže preko 9.000 metara u zrak.

Prva erupcija dogodila se 3. svibnja, a od tada nije bilo prijava o ozljedama ili smrtnim slučajevima.

Oko 2.000 stanovnika iz pogođenih područja morali su se evakuirati, zbog 22 vulaknske pukotine koje su se otvorile od 3. svibnja. Mnogi su se i svojevoljno priključili evakuaciji, zbog visokih koncentracija toksičnih isparavanja sumpornog dioksida.

(federalna.ba/Hina/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*