Na Prokoškom jezeru obilježena 17. godišnjica pogibije 12 međunarodnih dužnosnika

Prvi zamjenik visokog predstavnika David M. Robinson, predstavnici međunarodne zajednice i vlasti BiH prisustvovali su danas na Prokoškom jezeru u blizini Fojnice obilježavanju 17. godišnjice helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 12 međunarodnih dužnosnika, među njima i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Wagner.

– Odajući počast našim kolegama razmišljamo o njihovoj predanosti i posvećenosti svih onih koji rade za oporavak BiH. Riječ je o predanosti zasnovanoj na uvjerenju da dobro koje postoji u većini ljudi mora pobijediti zlo koje postoji u manjini – kazao je Robinson.

Istakao je da je ova komemoracija jedan od prvih zvaničnih događaja u kojima učestvuje kao prvi zamjenik visokog predstavnika.

– Danas u 2014. godini imamo isti cilj kao naše ranije kolege. Nastavljamo raditi da bismo ispunili iste ciljeve na kojima smo radili i ranije, a to je da pomognemo građanima BiH da izgrade suverenu, sigurnu i prosperitetnu demokratiju – istakao je Robinson.

Nakon dugotrajnog perioda koji su obilježili ekonomske poteškoće i politički zastoji, dodatno pogoršani prirodnim i industijskim katastrofama, Robinson je kazao da se građani ove zemlje spremaju da izađu na birališta.

– Koga god građani izaberu mogu računati na kontinuiranu podršku međunarodne zajednice. Mi smo opredijeljeni u namjeri da pomažemo BiH i njene građane da se oporave od sukoba i nastavit ćemo raditi do ispunjenja ove obaveze – zaključio je Robinson.

Na današnji dan 1997. godine poginuli su: Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf i Gerd Wagner, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler i Peter Backes.
Sedam pripadnika bivše Misije UN-a u BiH i pet pripadnika OHR-a su tog dana planirali prisustvovati sastancima s domaćim vlastima u srednjoj i sjevernoj Bosni, a poginuli su kada se helikopter u kojem su putovali srušio zbog guste magle.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*