(Video) Inicijativa mladih iz Beograda i ove godine odala počast žrtvama zločina na Kapiji

Članovi organizacije “Inicijativa mladih za ljudska prava” iz Beograda i ove su godine prisustvovali komemorativnom obilježavanju najvećeg zločina u historiji Tuzle. Pod motom „Premladi da se sjećamo, odlučni da nikad ne zaboravimo“, Beograđani su organizovali mirnu šetnju ulicama Tuzle. Odali su počast na Kapiji, posjetili Aleju mladosti na Slanoj Banji gdje su ukopane žrtve ovog ratnog zločina. Tokom dana za članove organizacije iz Beograda bit će upriličeno  prikazivanje dokumentarnog filma o Kapiji, a mjesto stradanja tuzlanske mladosti posjetit će i u večernjim satima i položiti cvijeće.

Marko Milosavljević, predstavnik Inicijative  mladih za ljudska prava istakao je da je u Srbiji još uvijek podignut zid šutnje, ne samo kada je u pitanju zločin na Kapiji. Šuti se i ostalim zločinima, a posebno o onom počinjenom u Srebrenici.

˝Inicijativa˝ zbog toga želi da obrazuje mlade ljude o svemu što se desilo na prostoru BiH, prateći pravosudne činjenice.

Njihova posjeta Tuzli dio je projekta Putujuća škola nacionalizma, u okviru kojeg će posjetiti Srebrenicu i Sarajevo kako bi mladima pokazali koja su to mjesta stradanja.

Opširnije u video prilogu…

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*