Liga prvaka: Pobjedniku finala 15,5 miliona eura

Fudbaleri Real Madrida i Liverpoola večeras na Olimpijskom stadionu u Kijevu neće se boriti samo za pehar Lige prvaka, nego i za bogatu nagradu od 15,5 miliona eura. Poraženi tim dobiće utješnih 11 miliona eura.

U zaradu, koju finalistima isplaćuje Evropska fudbalska federacija (UEFA), uključen je i profit od prodaje karata koji se podjednako dijeli na oba kluba.

UEFA je ove sezone u Ligi prvaka podijelila više od 1,3 milijardi eura. Za narednu sezonu, s obzirom da na snagu stupa novi trogodišnji ciklus sponzorskih i ugovora za TV prava, očekuje se povećanje nagradnog fonda za oko 30 posto.

U sezoni, koja će večeras doživjeti vrhunac u Kijevu, svi klubovi učesnici grupne faze dobili su skoro 13 miliona eura. Potom im je premirana svaka pobjeda i neriješen rezultat u grupi, zatim plasman u svaku narednu rundu takmiče, te dio novca od TV prava.

Real Madrid će ove sezone od UEFA-e dobiti najmanje 80 miliona eura, a Liverpool 75, uključujući i dva miliona eura zarađenih u play-offu za Ligu prvaka.

Finale Lige prvaka Real Madrid – Liverpool igraće se večeras na Olimpijskom stadionu u Kijevu. “Kraljevski klub“ želi po treći put uzastopno doći do naslova prvaka Evrope, ukupno 13., dok će “Redsi“ pokušati osvojiti šestu titulu.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*