Helez: Iz prava će biti izvedeno oko 2.000 korisnika povoljnih penzija

Federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je danas, na konferenciji za medije u Sarajevu, da je Vlada FBiH na sjednici prije 15 dana donijela odluku o davanju saglasnosti za poništenje akata ministarstva na čijem je on čelu iz ranijeg perioda i davanju saglasnosti na prijedlog naziva komandi, jedinica i sastava Armije RBiH, HVO-a i HOS-a čime su poništena ranija rješenja i iz prava će biti izvedeno oko 2.000 korisnika povoljnih penzija.

Pojasnio je da je riječ o povoljnim penzijama na koje su pravo mogli ostvariti oni koji su komandovali jedinicama ranga bataljona ili višeg nivoa najmanje 12 mjeseci te da je zbog nedonošenja podzakonskih akata stvorena situacija da ne važe isti kriteriji za pripadnike Armije RBiH i HVO-a jer je u slučaju HVO-a kao ekvivalent komandant bataljona navođen komandant isturenog komandnog mjesta, ratne bolnice, isturene logističke baze i ratne vojne škole što je samo po sebi nezakonito.

Helez je istakao da je time omogućeno pravo na prijevremeno povoljnije penzioniranje osobama kojima to pravo ne pripada, a da se radilo o penzijama od 800,00 KM na osnovu čega je budžet Federacije BiH u proteklih 10 godina oštećen za oko 200 miliona KM, te da će protiv tih osoba biti podnesene krivične prijave.

Dodao je i da je u Čapljini otkriveno falsifikovanje 11 potvrda za povoljne penzije što je vraćeno u prvobitno stanje te da će i u tom slučaju biti podnesene krivične prijave.

Po Helezovim riječima većina od oko 2.000 koji će biti izvedeni iz prava na povoljne penzije su najvjerovatnije bivši pripadnici HVO-a a jedan dio njih možda nije pridao nijednoj vojnoj formaciji.

– U prilog da je ovo ovako kako sam naveo govore izjave onih koji su to potpisali: Martin Frančešević, Ibrahim Ganibegović i čini mi se Armin Čengić. Oni negiraju da su to uradili i sve vraćaju na prethodnog ministra Zahida Crnkića – rekao je Helez i dodao da će kopije tih izjava biti dostupne medijima.

(Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*