YouTube izbrisao polovinu muzičkih spotova koji su promovirali nasilje

YouTube je saopćio da je više od polovine muzičkih spotova koji su promovirali nasilje, muzičkog žanra poznatijeg kao “drill music”, izbrisano s platforme.

Komesarka londonske Metropolitan policije Cressida Dick označila je muzičke spotove koji promoviraju nasilje, odnosno žanr poznat kao “drill music”, kao posebno opasan u Velikoj Britaniji, prenosi NME.

Subkultura koja promovira nasilje kroz muziku nastala je u Chicagu, a posljednjih decenija sve je prisutnija u Velikoj Britaniji, naročito na londonskoj hip-hop sceni.

Izbrisano je više od trideset snimaka koji se direktno dovode u vezu s porastom nasilja u Londonu.

Mike West iz Metropolitan policije objašnjava da bendovi pokušavaju nadmašiti jedni druge, što videosadržajem, što porukama i prijetnjama koje upućuju jedni drugima.

“U spotovima su prisutni gestovi nasilja, sa signalima koji ukazuju na korištenje oružja i opisima šta će raditi jedni drugima”, kazao je West.

Pjesma koju je ranije objavio tada sedamnaestogodišnji reper Junior Simpson donijela mu je doživotnu kaznu zatvora, budući da je u pjesmi repao o nasilju koje je počinio. Osuđen je zbog ubistva petnaestogodišnjeg Jermaina Goupalla.

West je za Independent kazao da su snimci koji “podižu rizik od nasilja” posebno označeni, pored toga što je označen žanr drill.

“Mi smo radili zajedno s vlasnikom YouTubea i Googlea kako bismo izbrisali neke snimke na koje smo se usredsredili”, rekao je on, dodavši da je njihovo partnerstvo s YouTubeom i Googleom ključno u rješavanju problema.

S druge strane, 5.000 ljudi je potpisalo peticiju muzičke grupe 1011, koja je pozvala YouTube da prestane provoditi aktivnosti nauštrb cjelokupnog žanra.

“1011 je kolektiv mladih i talentovanih muzičara Digga D, Sav'O, Loose1, Horrid1, koje policija napada naredbama da stopiraju zloupotrebu YouTubea”, navodi se uz ostalo u njihovom obrazloženju.

Neki od potpisnika peticije su napominjali da je njihova strast u stvaranju takve vrste muzike, a da muzika sama po sebi nikoga ne košta.

“Nema smisla da im zabranite da prave muziku”, poručili su pojedini potpisnici peticije.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*