Bihać: Crveni križ od 5. juna prestaje spremati obroke za migrante

Crveni križ grada Bihaća  saopštio je da od 5. juna, zbog nedostatka finansija,   prestaje sa  spremanjem  i posluživanjema hrane za migrante u krugu zgrade Đačkog doma u kojoj se nalazi više stotina migranata, javlja dopisnik BHRT.

Ova informacija saopćena je na današn joj vanrednj konferenciji za novinare u Bihaću.

Jedinu pomoć Crvenom križu pružaju građani i Dom zdravlja. Kako je izostala konkretna reakcija države, u finansijskom i svakom drugom smislu, a dnevni obrok za migrante iznosi dvije hiljade maraka, Crveni križ nije u finansijskoj mogućnosti odgovoriti na potrebe velikog broja migranata pa će 5.juna prestati pripremati tople obroke za migrante.

I iz bihaćkog Doma zdravlja su najavili da će svoje aktivnosti svesti na minimum, jer su i oni potrošili svoje resurse, a pomoći nema.

“Nismo više u mogućnosti da vršimo ishranu migranata na toj lokaciji jer nemamo više sredstava, dok god država ne preuzme brigu o migrantima”, kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać.

“Dom zdravlja kao i volonteri Crvenog križa, pomogao je sa svojim osobljem i ljekarima, sa samo jednom kolima hitne pomoći koje imamo. Od 26 aprila bili smo svaki dan na terenu do prekjuečer. Poslali ministru zdravstva obavijest da više ne izlazimo na teren. Zaista nam je žao zbog toga, ali mi više nemamo finansijskih sredstava”,  kaže Nela Kasumović Softić, v.d. direktorice Doma zdravlja Bihać.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*