Masovna izborna registracija bh. dijaspore u ambasadi u Oslu

Masovna izborna registracija građana Bosne i Hercegovine koji žive u Norveškoj upriličena je u prostorijama bh. ambasade u Oslu. Volonteri društva “Stećak” su pomagali građanima da ispune i pošalju potrebnu dokumentaciju, a za sve koji su se odazvali pozivu ambasade priređen je i prigodan program u kojem su nastupili članovi Instituta sevdaha i učenici škole bosanskog jezika “Jabuka”.

Nedavno je ambasador Nedim Makarević pokrenuo akciju koja za cilj ima animirati bh. iseljeništvo na što veće sudjelovanje na predstojećim općim izborima u BiH, počevši od turneja kroz norveške gradove do kreiranja motivirajućeg videa.

Dodaje, međutim, da nekada i stvari onom koji po prvi put glasa nisu najjasnije. Kao klasičan primjer toga navodi što se na PRP obrascu na iseljeništvo odnosi rubrika “privremeni život van BiH”, a ne kao što mnogi misle “Status izbjeglog lica iz BiH”. Mnogi ljudi vežu svoju sudbinu iz devedesetih za ovu kategoriju, ali nisu svjesni da ako to prekriže automatski sami sebe diskvalificiraju kao glasače.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*