Nutricionisti preporučuju nordijsku dijetu kao najzdraviji način ishrane

Većina ljudi je čula za uobičajene dijete i načine ishrane ukoliko odluče smršati, a to je pun tanjir raznovrsnog voća, povrća, pahuljica, proteina, međutim, u tome griješe. Također, najbolje dijete na svijetu nisu samo dijete, nego i način života sve vrijeme dok one traju, a između ostalog, misli se na šetnje i informisanje o zdravlju.

Iako je godinama osmišljeno mnogo popularnih dijeta kao što je mediteranska koja se uglavnom bazirana na konzumiranju namirnica biljnog porijekla, zatim, proteina kao što su riba i piletina, međutim, pojavila se nordijska koja postaje sve popularnija.

Nordijska dijeta podrazumijeva biljni način ishrane uz naglasak na konzumiranje masnijih riba (skuša, losos, haringa), bobičastog voća, korjenastog povrća (krompir, mrkva), orašastih plodova, mahunarki, mliječnih masti i cjelovitih žitarica.

Ukoliko odaberete nordijsku ishranu to znači da trebate prestati konzumirati industrijski prerađenu hranu kakvi su čips ili bombone kao i većinu nezdravih masnoća koje se nalaze naprimjer u kobasici. Ovakva ishrana se temelji na kuhinji iz nordijskih zemalja poput Norveške, Danske, Švedsje, Finske i Islanda.

Nordijska dijeta nije novo otkriće, osmišljena je još 2004. godine, međutim, sada je postala popularnija jer sve veći broj nutricionista ukazuje na ovakav način ishrane.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*