Na izborima u Sloveniji nešto više birača nego prije četiri godine

U prva četiri sata slovenskih izbora izašlo je u nedjelju nešto više birača nego prije četiri godine, objavilo je izborno povjerenstvo, no čini se da stranke ipak nisu uspjele značajnije mobilizirati svoje birače.

Glas za zastupnike u novom sazivu parlamenta dalo je od sedam sati 295.763 od nešto više od 1,7 milijuna upisanih birača, odnosno 17,27 posto.

To je nešto više nego na zadnjim parlamentarnim izborima kada ih je u prva četiri sata glasalo 15,43 posto, prenosi Hina.

Interes Slovenaca za izbore već godinama opada, a čini se da ni na ovim izborima 25 stranaka koje se bore za 90 mjesta u parlamentu nije uspjelo značajnije mobilizirati svoju biračku vazu iako su mnoge od njih izbore nazvali presudnima.

Prema prognozama, konačna izlaznost bit će veća nego prije četiri godine kada je glasalo 51,5 posto birača.

Trećina je tada poduprla novu stranku pravnika Mire Cerara koji je kasnije formirao tročlanu koalicijsku vladu čija je popularnost zadnjih godina jako pala unatoč gospodarskoj i političkoj stabilizaciji u odnosu na godine krize.

Za mandate u novom sazivu parlamenta koji će se konstituirati u drugoj polovici lipnja bori se 1630 kandidata iz 25 stranaka, od kojih realne izglede ima njih sedam do osam.

Prema predizbornim anketama, najveće šanse za relativnu većinu ima čelnik konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, a ako mu uspije sastaviti vladu po treći bi put preuzeo mjesto premijera.

Janši politički oponenti i dio analitičara zamjeraju mu da je u kampanji koristio izrazitu antimigrantsku retoriku, plašeći građane mogućim novim migrantskim valom iz Azije i Afrike prema Europi.

Prigovarali su i da oponaša mađarskog premijera Viktora Orbana s kojim je dugogodišnji prijatelj i da Sloveniju želi približiti državama istočne i srednje Europe koje se protive migrantskim kvotama i zastupaju ideologiju tzv. neoliberalne demokracije.

Privremene rezultate s više od 3000 biračkih mjesta izborno povjerenstvo počet će objavljivati nakon njihova zatvaranja u 19 sati.

Tada će i više televijskih postaja i portala objaviti rezultate izlaznih anketa, koje bi mogle pokazati tko je relativni pobjednik izbora i koje bi se koalicije mogle formirati nakon izbora.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*