Vanredna sjednica Komisije za ljudska prava i slobode OV Tuzla

Komisija za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla danas je održala vanrednu sjednicu u povodu Žalbe prosvjetnih radnika zbog prijave kršenja prava na rad od strane Vlade TK.

Prosvjetni radnici koji su se obratili Komisiji smatraju da su diskriminisani Pravilnikom o prijemu zaposlenika u javne ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK.

Pravilnikom se kod zapošljavanja, navode, išlo u korist pripadnicima boračke populacije, čime su prekršena Ustavom i važećim zakonima prekršena pravo na zapošljavanje prosvjetnim radnicima od kojih su neki i više od decenije u nastavnom procesu.

Komisija za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla zaključila je da se radi o evidentnom kršenju ljudskih prava, te da se hitno mora djelovati.

Na sjednici su usvojeni zaključci kojima komisija između ostalog traži od Ministarstva obrazovanja TK da im dostave kompletnu dokumentaciju svih primljenih kandidata, te izvještaj o realizaciji Konkursa, odnosno zašto su upravo neki kandidati primljeni, a zašto drugi odbijeni. U cio slučaj uključit će i Ombudsmane.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*