Prodata Titova rezidencija u New Yorku, BiH pripada skoro 1,3 miliona KM

Rezidencijalni stan bivše SFRJ u Njujorku prodat je za nešto više od 12 miiiona dolara, a Bosni i Hercegovini, kao jednoj od država sukcesora bivše države, pripast će skoro 1,3 miliona dolara, kazao je jučer ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, piše Dnevni avaz.

Dodao je da očekuje da ce novac biti na raspolaganju za sedam do deset dana.

“Predložit ću da novac ide za kupovinu objekta za smještaj neke od ambasada BiH, da nemamo više taj trošak zakupnine”, dodao je Crnadak.

Crnadak je napomenuo da je prodaja rezidencije u New Yorku prva od pet koje bi se trebale realizirati, odnosno prvi od pet objekata za koje ne postoji interes nijedne države nasljednice bivše SFRJ.

Od ukupno dobijene kupoprodajne cijene, u skladu sa postignutim dogovorom država sukcesora, odbijeni su troškovi održavanja pomenutog objekta od 1. januara 1992. godine do dana prodaje (ukupno iznose 3.269.774,16 USD) – koji su, takođe, raspodijeljeni između svih država sukcesora srazmjerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije. Imajući u vidu da je ove troškove sve vrijeme plaćala Republika Srbija, pomenuta sredstva biće refundirana Republici Srbiji.

Pomenuti stan bio je prazan od 1992. godine, kada ga je napustio posljednji stalni predstavnik SFRJ pri UN – zbog čega nije bio u reprezentativnom stanju. Njegova specifičnost se ogleda i u tome da je u pitanju tzv. korporativno vlasništvo, odnosno nije u pitanju „klasično” pravo svojine na nepokretnosti – već vlasništvo koje se ogleda kroz posjedovanje 960 dionica u „Park-71st Corporation”, koliko je imala bivša SFRJ.

Pored rezidencije bivše SFRJ u New Yorku, u toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta bivše SFRJ (Stalna misije bivše SFRJ pri UN u New Yorku, ambasada bivše SFRJ u Bonu, ambasada bivše SFRJ u Bernu i ambasada/rezidencija bivše SFRJ u Tokiju).

Zajednička prodaja dogovorena je još prije dvije godine na sastanku Zajedničkog odbora za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ.

(RTV7/Akta.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*