Revolucionarno otkriće: Rak dojke u uznapredovaloj fazi izliječen prvi put imunoterapijom

Žena s agresivnim tipom raka dojke koji je prkosio hemoterapiji i proširio se na druge organe izliječena je eksperimentalnim postupkom koji je potaknuo njen imunološki sistem, objavili su naučnici u ponedjeljak.
Ona nema rak već više od dvije godine, otkrio je tim iz Sjedinjenih Američkih Država koji je svoje rezultate predstavio kao novi imunoterapijski pristup za pacijente u završnoj fazi bolesti. Drugi stručnjaci koji nisu bili uključeni u tretman nazvali su ovaj slučaj uzbudljivim, prenosi Index.hr.

Takozvana imunoterapija se već pokazala uspješnom kod nekih ljudi s rakom pluća, vrata maternice, leukemijom, rakom kože i mjehura, no uspjeh kod raka crijeva, dojke i jajnika još nije zabilježen.

Američki tim je u ovom slučaju ekstrahirao limfocite iz pacijentice Džudi Perkins (Judy Perkins), modificirao ih u laboratoriju i zatim ih vratio u tijelo.

Perkins se za taj eksperimentalni pokušaj prijavila u dobi od 49 godina, nakon nekoliko neuspjelih tretmana, stoji u studiji objavljenoj u časopisu ”Nature Medicine”. Rak se tada već proširio na razne dijelove njenog tijela, uključujući jetru.

Funkcija imunološkog sistema je neutraliziranje neželjenih stranih tijela poput stanica raka. No, u tome nekad ne uspijeva, često zbog toga što ne prepoznaje stanice raka koje sadržavaju DNA pacijenta.

Imunoterapijom se odbrambene stanice “treniraju” da prepoznaju bolest i bore se protiv nje.

U ovoj studiji naučnici su uzeli limfocite iz tumora te ih skenirali da bi pronašli specifične vrste koje reagiraju na stanice raka. Reaktivirani su u laboratoriju i vraćeni u tijelo.

U osvrtu na istraživanje objavljenom u časopisu, stručnjak Laslo Radvani (Laszlo Radvany) iz kanadskog Instituta za istraživanje raka u Ontariju istaknuo je da je odgovor pacijentice na tretman za rak dojke u tako uznapredovaloj fazi bio “bez presedana”.

Profesor imunoterapije iz londonskog Instituta za istraživanje raka Alen Melčer (Alan Melcher) također je istaknuo da je ovaj slučaj fascinantan i uzbudljiv.

Ovaj rad “pokazuje kako moć imunološkog sistema može biti iskorištena za borbu čak i protiv najtežih slučajeva raka”, zaključio je Melčer.

(Avaz.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*