Svečano pušten u rad Registar cijena nekretnina u FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Sarajevu svečano pustio u rad portal “Javna prezentacija podataka registra cijena nekretnina u FBiH” koji je namijenjen povećanju transparentnosti tržišta nekretnina te ostvarenju realanog uvida u razvoj i kretanje ovog tržišta u BiH.
Novalić je istakao kako je ovaj projekt jedan od temelja privrednog razvoja i ulaganja te budućeg pristupa Evropskoj uniji.

“Vidimo velike benefite u ovom projektu, kako privatne, tako i službene. Najveću multiplikaciju na društvo ima porez na imovinu. Kod nas ga gotovo i nema. Možete imati deset stanova u Sarajevu i ne plaćati nikakav porez. Od poreza na imovinu do poreza na kapital, treba da ide na manje. Jedno društvo je zdravije, efikasnije, lakše zadovoljava svoje potrebe i brže ekonomski raste ukoliko je teret na imovini, to jeste na onom ko ima, a da se rastereti kapital, odnosno porez na rad. Međutim, kod nas je najveći porez na rad. Mi smo zamijenili teze. Ovaj projekt omogućava da krenemo redati stvari u društvu onako kako treba”, rekao je Novalić.

On je dodao kako je Vlada FBiH spremna podržati efekte Registra cijena nekretnina u BiH.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg rekao je kako je veoma ponosan što ima priliku prisustvovati otvaranju registra.

“Švedska je tokom ovih godina bila angažovana u BiH na pružanju podrške i doprinošenju razvoju ove zemlje. Finansijski smo doprinijeli milijardom KM od sredine 90-ih, a za ovu godinu smo osigurali 35 miliona KM pomoći za BiH. Jedan od naših važnijih projekata je saradnja između švedske administracije za zemljište i administracije za zemljišnu upravu u BiH. Transparentne cijene su od životne važnosti za funkcionalno tržište imovine. Kupci i prodavci ostvaruju dobit ako znaju cijene na tržištu i tako tržište postaje funkcionalnije, efikasnije i pravičnije”, kazao je Hagelberg.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović podsjetio je kako je ova institucija realizirala i realizira dosta projekata koji se tiču podataka o nekretninama, tačnosti i pouzdanosti tih podataka koji su osnova za ukupan razvoj države BiH.

Istakao je kako je ovo dobar projekt za stabiliziranje i transparentnost tržišta nekretnina u BiH.

“Svim našim korisnicima smo 2013. godine omogućili uvid u katastarske podatke u FBiH. Također smo 2016. omogućili uvid u vlasničko stanje nekretnina u FBiH. Danas puštam na javni uvid podatke o prometu nekretnina u FBiH. Kad vam kažem da od naša tri susjeda jedan susjed ima registar cijena nekretnina, dovoljno govori šta znači ovaj projekt u BiH. Naša zemlja je od danas u skupini evropskih zemalja koje imaju registar cijena. Konačan rezultat je masovna procjena nekretnina u BiH”, rekao je Obradović.

Prema mišljenju direktora Porezne uprave FBiH Šefika Isovića, ovaj projekt će omogućiti transparentan uvid u sve promete nekretnina, što će utjecati na realnije i pravičnije utvrđivanje poreznih osnovica za obračun poreza na promet nekretnina.

“Registar će imati i efekat na ujednačeniji rad općinskih komisija za procjenu nekretnina”, dodao je Isović.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je kako ovaj registar vidi kao dobru osnovicu za upravljanje finansijskim sredstvima iz budžeta, naročito po osnovu socijalnih davanja.

“Ovo je dobra osnova za razvoj poslovnog okruženja koje mi propagiramo već tri godine. Široke su mogućnosti registra, a na vladama je koliko će ih koristiti”, dodala je Milićević.

Ovaj projekt finansiran je donatorskim sredstvima Vlade Kraljevine Švedske i provodi se kao twining saradnja između direktnih projektnih partnera, Švedske uprave za kartografiju, katastar i upis prava (Lantmateriet), Federalne uprave za godetske i imovinsko-pravne poslove FBiH i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a.

Puštanjem u rad ovog portala, evidentirani podaci iz kupoprodajnih ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nekretnine bit će javno dostupni te će na taj način građani putem interneta moći provjeriti po kojim cijenama se prodaju kuće, stanovi ili zemljište u određenom dijelu općine ili grada.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*