Najskuplji opći izbori do sada

Budžet za Opće izbore koji će biti održani u oktobru ove godine iznosit će 8,4 miliona KM, a riječ je o najvećem iznosu do sada.
Primjerice, Opći izbori 2006. godine koštali su svega 5,9 miliona KM, a prošli Opći izbori 2014. godine 7,5 miliona KM.

U razgovoru za Fokus.ba glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić je kazala da će najveći iznos biti utrošen na naknade članovima biračkih odbroa – ukupno 4 miliona KM.

„Štampanje glasačkih listića će koštati oko 1,3 miliona KM, a usluga poštanske dostave izbornog materijala glasačima u inostranstvo oko 650.000 KM. Ostalo ide na druge javne nabavke, uspostavu i rad Glavnog centra za brojanje itd.“, rekla je Pirić za Fokus.ba.

CIK je jučer okončao ovjeru prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na ovogodišnjim Općim izborima.

Od podnesenih 72 prijave, nakon izvršenih provjera i nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka, ovjereno je učešće 67 političkih stranaka na izborima zakazanim za 7. oktobra. Ovjereno je i učešće 34 nezavisna kandidata.

Riječ je o povećanju u odnosu na prošle opće izbore kada je bilo 65 političkih stranaka i 24 nezavisna kandidata.

Za predstojeće izbore uveden je i novitet, a tiče se boje hemijskih olovaka koje će se koristiti. Glasački listići će se popunjavati isključivo plavim olovkama, a birački odbori će koristiti crvene olovke prilikom obrade listića.

(fokus)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*