Sanacija klizišta na Tjentišu počinje za vikend, radovi će koštati dva miliona KM

“Proteklih mjeseci geološki stručnjaci su izrađivali projekt sanacije klizišta, a prije nekoliko dana je završena procedura vezana za tendere. Prema procjenama stručnjaka, za saniranje će biti potrebna dva miliona KM”, kazao nam je Pavlović.

Kako saznajemo, milion KM za sanaciju klizišta izdvojila je Vlada RS, a 40.000 eura Vlada Crne Gore. Pomoć će pružiti i Zavod za zaštitu spomenika BiH.

“Lider Srbije Aleksandar Vučić također je obećao finansijsku pomoć, ali nije precizirao koliko će sredstava izdvojiti”, dodaje Pavlović.

Pojedini građani također su ponudili pomoć. Zanimljivo je kako su penzioneri Kostadin Marojević iz Bara i Sava Mušikić iz Nikšića početkom marta donirali 30 eura za sanaciju klizišta. Novac su u koverti, putem pošte, dostavili direktoru Pavloviću.

Pored problema s klizištem koje je ugrozilo spomen-kosturnicu u Dolini heroja, Pavlović nam govori kako im veliki osmijeh uspijevaju izmamiti brojni turisti iz svih dijelova svijeta.

“Očekujem odličnu posjećenost ove godine. Turisti stalno obilaze park, a najviše ih je iz Hrvatske. Prije nekoliko dana imali smo i grupu turista iz Japana. Posjetili su Spomen kompleks gdje su imali priliku uz historijski čas da se upoznaju o historiji čuvene Bitke na Sutjesci. Nakon toga im je poslužen ručak u restoranu nacionalne kuhinje ‘Komlen'”, kazao nam je Pavlović.

Turistička ponuda NP Sutjeska svake godine je sve bogatija. Tako odnedavno posjetioci na Tjentištu mogu uživati u vožnji kvadovima markiranim trasama unutar parka.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zaključeno je da se spomen-kompleks Tjentište uvrsti na listu ugroženih spomenika BiH. Time će se propisati mjere njegove zaštite, a projekt zaštite aplicirat će za sredstva iz stranih fondova, što će sigurno doprinijeti bržoj i lakšoj sanaciji klizišta.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*