Faruk Zupčević predsjednik Društva novinara BiH

Društvo novinara BiH izabralo je danas Faruka Zupčevića ponovo za predsjednika tog društva na mandat od dvije godine, a za generalnog sekretara imenovan je Fedžad Forto.

Nakon sjednice Skupštine Društva novinara BiH Zupčević je kazao da će Društvo i dalje pratiti dešavanja na medijskom prostoru, pratiti medijske slobode i u kakvom su stanju mediji i novinari.

Mišljenja je da novinari rade u teškim uvjetima, mnogi od njih nemaju ugovore o radu, a ako ih i imaju ne poštuju se u potpunosti. Prosječna plaća novinara u bh. medijima (od kojih je jedan broj privatnih) je od 250 do 500 eura. Nešto malo više plaće su u javnim servisima ali je i tu, kaže, stanje teško.

“Pratimo i napade na novinare, pritiske, kako političke tako i ekonomske i o tome obavještavamo javnost. Nastojimo sačuvati dignitet novinarske profesije. Kako se kaže da nema slobode medija bez odgovornosti novinara tako i sami moramo poraditi na tome da novinari, članovi su Društva novinara, poštuju Kodeks i ostalo što je neophodno u svemu tome”, naglasio je Zupčević.

Na današnjoj izvještajno-izbornoj sjednici Skupštine Društva novinara BiH u Sarajevu imenovan je i novi saziv Upravnog odbora, Suda časti i ostala radna tijela.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*