Održana 10.konferencija Mreže savjeta/vijeća učenika BiH

  1. U Sarajevu je za vikend održana 10. konferencija Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Konferencija je okupila predstavnike srednjoškolaca iz svih kantona/županije i regija Bosne i Hercegovine koji su sumirali realizirane aktivnosti u ovoj školskoj godini, a upriličena je i promocija mreSVUBiH maturanata.

Glavni povod okupljanja srednjoškolaca na tradicionalnoj aktivnosti bila je kampanja pod nazivom „I ja sam za EU selo“ u okviru projekta „Evropsko selo“ u Bosni i Hercegovini kojeg realizira ova Mreža. Kampanja se bazirala na snimanje promotivnog videozapisa za navedeni projekat s ciljem izražavanja stava mladih ljudi da žele Evropsko selo u Bosni i Hercegovini.

Evropsko selo je koncept unikatnog dizajna koji predstavlja kolekciju kulutrnih centara (kuća) od kojih će svaka predstavljati po jednu evropsku dražvu. Drugim riječima, kao zajedničko mjesto pojedinačnih kulturnih centara, Evropsko selo predstavljat će Evropu u malom. Svaka kuća bit će smještena na površini koja će imati stvarni oblik zemlje koju predstavlja, tako da će iz ptičije perspektive cijelo selo imati oblik Evrope.

Realizirajući ovaj projekat mreSVUBiH nastoji doprinijeti kulturnom bogatstvu naše zemljetako što će evropske raznolikosti prezentirati u Bosni i Hercegovini.

Tokom konferencije mreža, MreVUK – TK, je izabrana za najbolju mrežu ove školske godine. Povodom toga predsjednica mreže, Merjema Berbić je izjavila: ”Veoma smo ponosni na sve što smo do sada uradili i smatramo da će nam ova diploma biti još veći podsticaj da se trudimo još više, kako bismo bili još bolji. Jer se mi kao srednjoškolci trudimo napraviti pozitivne promjene u društvu. Podcrtavanjem ovoga i stavljanjem fokusa na sve aktivnosti i projekte koje radimo, opravdavamo i potvrđujemo našu viziju koja se bazira na tome da srednjoškolci budu prepoznati kao važan resurs ove države, a ne kao problem kojeg treba riješiti.”

(RTv7/MreVUK TK)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*