Screenshot_9

Slovenska ministrica: Migrante zaustaviti na vanjskim granicama EU

Austrija nema nikakvog pravog razloga za zatvaranje granice sa Slovenijom zbog migranata, a centre na kojima bi se migranti odvajali od pravih izbjeglica treba postaviti na vanjskim granicama Europske unije, izjavila je u ponedjeljak slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

“Slovenska policija dobro štiti vanjsku schengensku granicu prema Hrvatskoj, a time i dokazuje da Slovenija u pogledu sigurnosti ne predstavlja opasnost ni za Austriju ni za druge članice Schengena”, kazala je slovenska ministrica, reagirajući na vijesti da će Austrija 25. lipnja održati vježbu pripadnika austrijske vojske i policije za zaustavljanje migrantskog vala.

Ustvrdivši da je broj ilegalnih migranata koji iz Slovenije ulaze u Austriju minimalan, ona je kazala da Austrija nema nikakav razlog za zatvaranje granice sa Slovenijom i da migrante treba zaustaviti na vanjskim granicama EU-a, prenosi Hina.

Po njenim riječima bi tamo trebalo postaviti “žarišne točke” (hot-spots), gdje bi se stranci iz trećih država profilirali, kako bi se vidjelo koji ispunjavaju uvjete za dolazak u EU, a koji su migranti koji ne bježe od rata i progona i koje bi onda trebalo vratiti u države iz kojih dolaze.

“Glavnina migracijskog pritiska ne može se i ne smije rješavati u Sloveniji”, kazala je slovenska ministrica unutarnjih poslova.

Slovenska policija objavila je da je o vježbi suzbijanja migracijskog pritiska koju Austrija predviđa za 25. ovog mjeseca bila obaviještena, ali da se ne slaže niti s njenim konceptom niti s vremenom održavanja, 25. lipnja koji je u Sloveniji praznik Dana državnosti i slobodan dan, kad će i mnogi Slovenci posjetiti turističke krajeve u Austriji.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*