Osumnjičen za ratne zločine: Milorad Obradović izručen BiH

Njemačke vlasti izručile su danas Bosni i Hercegovini Milorada Obradovića, zvanog Stiven, osumnjičenog za ratne zločine. On je krajem prošle godine lociran, identifikovan i uhapšen u Minhenu.

Obradović je bosanskohercegovačkom pravosuđu predan na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Osumnjičeni je pod istragom u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a osumnjičen je da je u julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom lišenju slobode i mučenju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe – Ljubija. Obradovića se tereti da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu FK Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosuđe Bosne i Hercegovine je za osumnjičenim Obradovićem tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inostranstvu.

Zbog navedenog ratnog zločina, u Tužilaštvu i Sudu Bosne i Hercegovine vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Tužilaštvo zahvaljuje pravosudnim i policijskim institucijama Njemačke na saradnji i pomoći u realiziranju izručenja.

Na zahtjev Tužilaštva do sada je aktivirano i raspisano više desetina međunarodnih potjernica za osumnjičenima za ratne zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine, a za koje postoje saznanja da se nalaze izvan Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo, skupa sa partnerskim agencijama u Bosni i Hercegovini, zemljama regije i širom svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju osumnjičenih u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz ove institucije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*