Hrvatska raspisala potjernicu za Zdravkom Mamićem kojeg štiti Zakon u BiH

Vlasti Republike Hrvatske raspisale su međunarodnu potjernicu za Zdravkom Mamićem, ali kako saznaje Klix.ba njega kao državljanina Bosne i Hercegovine štiti član 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Naime, u slučaju da je Republika Hrvatska raspisala potjernicu za osobom koja nema državljanstvo BiH, slučaj bi išao prema Ministarstvu pravde BiH i Republika Hrvatska bi tada imala rok od 40 dana da BiH, odnosno Ministarstvu pravde, dostavi potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju hrvatskog državljanina. Tada bi ministar pravde Bosne i Hercegovine donio odluku o izručenju.

U slučaju Zdravka Mamića, koji je prvostepenom presudom osječkog suda osuđen 6,5 godina zatvora, teško je procijeniti koje bi poteze mogla poduzeti Hrvatska kako bi on, kako ga nazivaju alfa i omega hrvatskog nogometa, završio na teritoriji te zemlje.

Član 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima kaže da se

državljanin BiH ne može izručiti drugoj zemlji za izvršeno krivično djelo na području te zemlje, izuzev ako bilateralnim ugovorom o izručenju nije drugačije definisano.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju bilateralni ugovor, ali taj ugovor datira iz novembra 2012. godine. Ali ako su krivična djela izvršena prije tog perioda, a Mamića se tereti za djela iz 2008. i 2009. godine, onda nema elementa za izručenje.

Da bi osoba bila izručena na osnovu bilateralnog ugovora Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, on mora sadržati krivična djela za koja se osoba tereti. Postavlja se pitanje da li krivična djela za koja se tereti Zdravko Mamić sadrži ugovor koji je potpisan između dvije zemlje.

(Klix/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*