Spektakularnom ceremonijom otvoreno Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji

Utakmicom između domaćina Rusije i Saudijske Arabije zvanično počinje Svjetsko prvenstvo u nogometu, a meču je prethodila spektakularna ceremonija otvaranja u kojoj je glavnu ulogu imao britanski pjevač Robbie Williams.

Čuvenog pjevača je na otvorenju pratila ruska sopranistica Aida Garifullina, “jedan od najmlađih i najhvaljenijih glasova u Rusiji” kao predstavnica zemlje domaćina.

Susretu koji se igra na stadionu Lužniki u Moskvi prisustvuje i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je također posmatrao ceremoniju otvaranja Mundijala te je i službeno otvorio prvenstvo.

Inače, ceremoniji je prisustvovalo više od 20 svjetskih lidera, uključujući predsjednike Bjelorusije, Bolivije, Kazahstana, Moldavije, kao i premijere Armenije i Libanona te saudijskog princa.

Svjetsko prvenstvo se prvi put održava u Rusiji, a utakmice će se igrati od 14. juna do 15. jula u 11 ruskih gradova – Moskvi, Sankt Peterburgu, Kalinjingradu, Kazanju, Nižnji Novgorodu, Rostovu, Sočiju, Jekaterinburgu, Samari, Saransku i Volgogradu.
Finale 15. jula na stadionu Lužniki

Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA je nedavno saopćila da je prodato 2,5 miliona ulaznica širom svijeta. Više od 870.000 karata su kupili Rusi, Amerikanci gotovo 90.000, dok su Brazilci pribavili nešto više od 72.000 ulaznica.

Organizacija Svjetskog prvenstva Rusiju je koštala blizu 12 milijardi dolara.

Na SP učestvuju 32 reprezentacije podijeljene u osam grupa sa po četiri ekipe. Grupna faza takmičenja završava se 28. juna, a po dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe izborit će nastup u osmini finala.

Finalna utakmica igrat će se 15. jula također na stadionu Lužniki koji ima kapacitet 81.000 gledalaca.
Oproštaj Messija i Ronalda od Mundijala

Titulu brani reprezentacija Njemačke koja je na prošlom SP u Brazilu u finalu pobijedila selekciju Argentine 1:0.

Najviše titula osvojila je reprezentacija Brazila – pet, (1958., 1962., 1970., 1994. i 2002.), dok je najviše puta u finalima nastupila reprezentacija Njemačke – osam puta.

Mundijal ima epitet “historijski” jer nakon njega Lionel Messi i Cristiano Ronaldo više nikada neće igrati na svjetskim prvenstvima. Niz izvrsnih igrača pokušat će potvrditi svoju klasu, a uoči prvenstva prava drama je bila s reprezentacijom Španije koja je dan uoči početka Mundijala zamijenila selektora.

Dobra vijest za sve ljubitelje nogometa je oporavak egipatskog napadača Mohameda Salaha koji je eksplodirao prošle klupske sezone, a predstojeće Svjetsko prvenstvo revolucionarno je po tome što će biti prvo na kojem će sudijama pomagati videotehnologija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*