Tužilaštvo BiH: Prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom za zločin u Prijedoru

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za Milorada Obradovića zvanog „Stiven“, osumnjičenog da je učestvovao u zarobljavanju i strijeljanju oko 120 osoba bošnjačke nacionalnosti u opštini Prijedor.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Obradović je na temelju međunarodne potjernice izručen iz SR Njemačke. Osumnjičen je da je na lokalitetu Miska Glava, opština Prijedor, učestvovao u zarobljavanju oko 120 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su nakon toga sprovedene u zarobljeništvo i strijeljane na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Tereti se da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio 3 žrtve bošnjačke nacionalnosti na stadionu FK „Rudar“, te da je učestvovao u mučenju i zlostavljanju žrtava, među kojima je bilo najmanje 15 maloljetnih osoba, kao i strijeljanju preostalih žrtava, od kojih su samo 3 osobe preživjele.

Zbog navedenog zločina, u Sudu BiH se vodi predmet Slobodan Taranjac i dr.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*