Moravske Toplice, 030715 Igraci i vodstvo NK Dinama i dalje su na pripremama u slovenskim Moravskim Toplicama. Na fotografiji: Zdravko Mamic ispratio je mamu iz hotela uz povike novinarima "lesinari ostavite mi mamu na miru". Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Sud BiH: Mamić odbio dobrovoljno izručenje Hrvatskoj

Zdravko Mamić ne prihvata dobrovoljno izručenje Hrvatskoj, jer za to ne postoje zakonski uslovi, uzimajući u obzir činjenicu da je on i državljanin Bosne i Hercegovine, izjavili su danas pred Sudom BiH predstavnici Mamićeve odbrane. Ročište je održano po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

Mamić je ovom prilikom kazao kako se radi o montiranom procesu, naglašavajući da nema povjerenja u hrvatsko pravosuđe. Ponovio je da mu je trenutno boravište u Tomislavgradu.

Odluka o izručenju, kako je saopšteno iz Suda BiH, biće donesena u zakonskom roku.

Bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića juče su u Međugorju priveli pripadnici SIPA-e.

Priveden je na osnovu međunarodne potjernice Županijskog suda u Osijeku, koja je izdana nakon što je prošle sedmice nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora. Izricanje presude dočekao je na teritoriji BiH, odakle se odbija vratiti u Hrvatsku.

Županijski sud je Mamića proglasio krivim zbog izvlačenja 116 miliona kuna (oko 16 miliona eura) iz zagrebačkog kluba, te nanošenja štete državnom budžetu od 12,2 miliona kuna (oko 1,2 miliona eura).

Suoptuženi Zoran Mamić osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca, a bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*