Na američkoj granici 2.000 djece odvojeno od porodica

Posljedicama američke politike nulte tolerancije prema ilegalnim migrantima koji prelaze granicu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u periodu od 19. aprila do 31. maja ove godine oko 2.000 mališana je odvojeno od njihovih porodica.

Politiku nulte tolerancije prema ilegalnim migrantima pokrenuli su ministar pravde Jeff Sessions i Ministarstvo za unutrašnju sigurnost SAD-a, a prema podacima ovih institucija, u periodu od 19. aprila do 31. maja od porodica je odvojeno najmanje 1.995 djece.

Glasnogovornica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCR) Ravina Shamdasani nedavno je izjavila kako je značajno zabrinuta zbog Trumpove politike “nulte tolerancije” s ciljem “sprečavanja ilegalnih migracija”.

Shamdasani je, pozivajući se na podatke nevladinih organizacija u SAD-u, istaknula kako je od oktobra prošle godine na stotine djece odvojeno od njihovih porodica, a među njima se nalazi dijete od godinu dana.

“SAD mora trenutačno zaustaviti ovu praksu”, poručila je Shamdasani.

U SAD-u živi blizu 11,2 miliona migranata, među kojima najviše Meksikanaca.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je tokom prve sedmice svog mandata potpisao niz odluka koje je obećao tokom kampanje.

Jedna od odluka koja je pokrenula brojne rasprave jeste i “gradnja zida duž granice s Meksikom”, koji je Trump najavio s ciljem onemogućavanja ulaska ilegalnih migranata iz Meksika u SAD te sprečavanje krijumčarenja droge.

(federalna.ba/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*