Merkel: Migracija je jedan od glavnih izazova za Evropu

Migracija predstavlja izazov za Evropu za koji je potreban evropski odgovor, izjavila je njemački kancelar Angela Merkel.

Ona je, uoči sastanka sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), rekla da je migracija jedan od četiri glavna izazova o kojima će razgovarati njemački i francuski zvaničnici, prenio je AP.

Druga pitanja, prema njenim riječima, uključuju vanjsku i odbrambenu politiku Evropske unije, kao i budućnost zone evra.

Položaj Merkel doveden je u pitanje, zbog rasta neslaganja njene -demokratske unije (CDU) i sestrinske stranke, bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja insistira na tvrdjoj politici prema izbjeglicama i migrantima.

Merkel i ministar unutrašnjih poslova u njenoj vladi, lider CSU Horst Zehofer imaju različite stavove po pitanju situacije s migrantima.

Zehofer traži da izbjeglice koje su registrovane u nekoj od zemalja EU ili im je u Njemačkoj odbijen zahtjev za azil, ne budu puštene preko njemačke granice.

Merkel se protivi tom stavu, te je 2015. je suspendovala tzv. Dablinski sporazum koji nalaže da izbjeglice ostaju u zemlji EU u koju su prvo i ušle.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*