Potpisan dogovor o novom imenu Makedonije

Makedonija i Grčka danas su u grčkom selu Psarades, u pograničnom regionu Prespa, potpisale sporazum o rješavanju dvoipodecenijskog spora oko imena bivše jugoslavenske republike. Makedonija ovim postaje “Republika Sjeverna Makedonija”.

Potpisnici dokumenta bili su šefovi diplomatija Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas (Nikos Kotzias), u prisustvu premijera dvije zemlje i predstavnika Evropske unije i Ujedinjenih naroda, koji su posredovali u pregovorima.

Prethodno su se okupljenima obratili premijeri Grčke Aleksis Cipras i Makedonije Zoran Zaev koji su se međusobno nazvali prijateljima, ocjenjujući potpisivanje dogovora istorijskim danom.

“Potpisivanjem dogovora o rješavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i o strateškom partnerstvu, zaista smo pomjerili planine. Danas stavljamo kraj na višegodišnje razlike koje su podigle zid koji je sprečavao prijateljstvo dva naroda. Dogovor donosi korist građanima obje zemlje i stvara novu realnost u regionu”, rekao je makedonski premijer.

Zaev je istakao da se dogovorom stvara šansa i istorijska mogućnost za pojačanu saradnju dvije susjedne zemlje, za snažnije ekonomske veze i viši rast i razvoj.

“Danas možemo slobodno da kažemo da smo ponosni na ovaj naš dogovor, jer smo izabrali rješenje koje nas ujedinjuje”, rekao je Zaev.

Potpisvanju dogovora prisustvovali su visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini), komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn), podsekretarka UN za politička pitanja Rozmari di Karlo (Rosemary DiCarlo) i medijator UN u maratonskom sporu dvije zemlje Metju Nimic (Matthew Nimitz).

Srdačan doček uz jake mjere obezbjeđenja

Dokument je potpisan u selu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera u posebno podignutom “šatoru”, a delegacija Vlade Makedonije je na svečanu ceremoniju pristigla gliserima sa makedonske strane.

Delegaciju koju predvodi premijer Makedonije Zoran Zaev na pristaništu su dočekali premijer Grčke Aleksis Cipras i šef diplomatije Kocijas sa drugim ministrima grčke vlade. Nakon srdačnog dočeka uz zagrljaje i snažan aplauz, premijeri su sa ministrima otišli na potpisivanje dogovora.

Nakon obraćanja premijera Ciprasa i Zaeva, sastanak delegacija vlada Makedonije i Grčke nastavljen je na makedonskoj strani pograničnog područja Prespe bilateralnim razgovorima i zajedničkim ručkom u selu Oteševo.

Dogovorom Ciprasa i Zaeva, koji je postignut 12. juna, predviđeno je da Makedonija promijeni ime u “Republika Severna Makedonija” uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum su pozdravile EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.

Dogovor o rješenju spora oko oko imena Makedonije podstakao je duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijera Ciprasa i Zaeva optužuju za “izdaju”.

Planirano je da se zakon o ratifikaciji dogovora nađe na sutrašnjoj sjednici makedonske Vlade, a potom će ići u skupštinsku proceduru.

Prije ratifikacije u Sobranju, dogovor mora dobiti saglasnost parlamentarne Komisije za vanjsku politiku, kojom predsjedava Antonio Milošoski iz opozicionog VMRO-DPMNE, koji ne podržava ovaj sporazum.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*