Dolazi nam astronomsko ljeto !

Prema proračunu Sekcije za astronomiju pri Geografskom društvu Tuzlanskog kantona, Zemlja će na svojoj putanji proći kroz tačku ljetnjeg solsticija, u četvrtak, 21.06. 2018. godine u 10h 09min 50,26s UT (Universal Time, dodati 2 sata za vrijeme zone u kojoj se Tuzla nalazi). Od ovog momenta, na sjevernoj Zemljinoj hemisferi nastupit će astronomsko ljeto (na južnoj zima). Trajat će 93,656328201 dana odnosno 93 dana 15 h 45 min 6,7 s, do početka jeseni, 23.09.2018. godine.

Solsticij (lat. Solstitium ili suncostaj) je momenat kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju oko Zemlje dostigne najveću ili maksimalnu deklinaciju (ugao koji nam pokazuje visinu Sunca iznad ili ispod nebeskog ekvatora). Deklinacija Sunca se mijenja iz dana u dan i na današnji dan  iznosi 23° 26′ 6,7”. Ima pozitivnu vrijednost jer se Sunce nalazi iznad ravnine nebeskog ekvatora a također može imati i negativnu vrijednost kad se Sunce nalazi ispod ravnine nebeskog ekvatora za istu uglovnu vrijednost  – 23° 26′ 6,7”. Maksimalna pozitivna deklinacija definiše početak astronomskog ljeta na sjevernoj Zemljinoj hemisferi a maksimalna negativa označava početak zime. Na južnoj Zemljinoj hemisferi je obrnuto.

Projekcija Sunca pada u sazviježde Raka (Cancer), a Zemlja (posmatrana sa Sunca) nalazi se u sazviježđu koje je 180° suprotno od Raka tj. u sazviježđu Jarca. Sunce prividno prolazi kroz sazviježđa: Lav (Leo) i Rak (Cancer), a Zemlja stvarno kroz sazviježđa Jarca (Capricorn) i Vodolije (Amphora). Količina svijetla i toplote koju prima Zemlja od Sunca nije jednaka je za sjevernu i južnu hemisferu. Veća je na sjevernoj u odnosu na južnu pa je stoga ona i više zagrijana.

(RTV7/ Dr. sc. Edin Hadžimustafić, doc)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*